Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πέθανε ο Ιάπωνας Μασατόσι Ίτο, ο «αυτοκράτορας» των μίνι μάρκετ -Είχε πάνω από 83.000 παγκοσμίως

Στα 98 του χρόνια απεβίωσε ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Μασατόσι Ίτο, ο οποίος δημιούργησε την περιουσία του μετατρέποντας την εταιρεία μίνι μάρκετ 7-Eleven σε «αυτοκρατορία» που επεκτάθηκε στην Ασία και την Αμερική.

Η εταιρεία έχει πλέον πάνω από 83.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, με περίπου το ένα τέταρτο αυτών να βρίσκεται στην Ιαπωνία.

Ο Ίτο ξεκίνησε στον χώρο του εμπορίου το 1956, με μια μικρή επιχείρηση καταστημάτων ένδυσης στο Τόκιο, την οποία διαχειριζόταν ο ετεροθαλής αδερφός του.

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Μασατόσι Ίτο

Αρχικά, μετονόμασε την εταιρεία σε Ito-Yokado και τη μετέτρεψε σε αλυσίδα μικρών καταστημάτων τροφίμων και ενδυμάτων.

Στη συνέχεια, σε ταξίδι του στις ΗΠΑ, η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Southland Corporation και το 1974 άνοιξε το πρώτο κατάστημα 7-Eleven στην Ιαπωνία. Μετά από λίγα χρόνια, το 1990, η Ito-Yokado απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στη Southland Corporation.

Το 1992, ο Ίτο παραιτήθηκε από τη θέση του στην Ito-Yokado λόγω των φερόμενων παράνομων πληρωμών που έκαναν τρία στελέχη σε γκάνγκστερ της yakuza.

Η Ito-Yokado μετονομάστηκε σε Seven & i Holdings το 2005. Το «i» στο όνομά της είναι μια αναφορά στην Ito-Yokado και στον Ίτο, ο οποίος ήταν επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας.


Πηγή