Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα

Την τελευταία του πνοή άφησε σε νοσοκομείο του Παναμά, μετά από επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο, ο πρώην δικτάτορας Μανουέλ Νοριέγκα.

Ο πρόεδρος του Παναμά ανακοίνωσε το θάνατό του στο Twitter. «Ο θάνατος του Μανουέλ Νοριέγκα κλείνει ένα κεφάλαιο στην ιστορία μας. Οι κόρες και η οικογένειά τους αξίζουν μία ταφή εν ειρήνη» έγραψε.

Ο Νοριέγκα, που κυβέρνησε τον Παναμά από το 1983 έως το 1989, πέρασε τις δύο τελευταίες δεκαετίες πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Ο πρώην δικτάτορας ήταν κατάσκοπος της CIA. Το Φεβρουάριο του 1989 οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος και το Δεκέμβριο της ίδιας χρόνιας, μετά από εντολή του Τζορτζ Μπους, τον ανέτρεψαν με στρατιωτική παρέμβαση. Έτσι, τερματίστηκε η εγκληματική δραστηριότητά του, στη διάρκεια της οποίας είχε συνεργαστεί με εμπόρους ναρκωτικών, όπως ο Πάμπλο Εσκομπάρ.

Το Σεπτέμβριο του 1991 ξεκίνησε η δίκη του και τον Απρίλιο του 1994 τιμωρήθηκε με 40 χρόνια φυλάκισης για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εκβιασμούς. Αρχικά μπήκε σε φυλακή της Φλόριντα, στη συνέχεια σε φυλακή της Γαλλίας και το 2011 επέστρεψε στον Παναμά.

localStorage.clear();


Πηγή