Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Παπανδρέου: Δεν παραιτούμαι, θα δώσω τη μάχη -Επίθεση σε Ανδρουλάκη: «Εχει παλαιοκομματική νοοτροπία» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή τακτικής για τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Ν. Ανδρουλάκη, ενόψει β’ γύρου για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Θα ήθελα ένα καλύτερο αποτέλεσμα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου για τον πρώτο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, για να προσθέσει: «Είμαστε όμως στον β’ γύρο και θα το παλέψουμε».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην έκτακτη εκπομπή για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι βασικός του στόχος ήταν να ξαναφέρει την παράταξη στο προσκήνιο της πολιτικής με μεγάλη συμμετοχή. «Πιστεύω ότι τα καταφέραμε αν και θα μπορούσαμε ακόμη καλύτερα» είπε. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ζήτημα είναι να μην είναι περιστασιακή η συμμετοχή και αυτό έχει σχέση με το ποια θα είναι η ηγεσία στην Παράταξη αν θα έχει μεταρρυθμιστικές προτάσεις και θα αγκαλιάσει ευρύτερα στρώματα. «Μπορούμε να τους φέρουμε κοντά μας σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις» πρόσθεσε.

Ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας στο αίτημα ανανέωσης που καταγράφηκε με το ευρύ προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη είπε πως χρειαζόμαστε ανανέωση, αλλά η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης. Ανανέωση είναι ιδέες, να χτυπήσουμε στεγανά» είπε προσθέτοντας αιχμηρά: «Δεν πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει ο κ. Ανδρουλάκης». Οπως εξήγησε, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θεσμοθέτησε την Διαύγεια για διαφάνεια στο κράτος και αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη, όπως γ.γ. και διοικητές οργανισμών. «Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ανδρουλάκη, πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας: 4 η ΝΔ, 2 το ΠΑΣΟΚ, 1 η ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή ξανά το μοίρασμα της εξουσίας, αυτή η παλαιοκομματική αντίληψη. Αυτά παλεύω μια ζωή».

Το δεύτερο καρφί κατά του Ν. Ανδρουλάκη είπε ότι ο ίδιος έχει αποδείξει ότι κάνει αλλαγές, καθώς «συγκρούομαι με συμφέροντα, κατεστημένα, συγκρούομαι με τη λογική του κόμματος-μηχανισμού». Επίσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάνοντας μάλιστα άνοιγμα στον Α. Λοβέρδο λέγοντας ότι συμφωνεί πως η μάχη θα δοθεί και στη Βουλή όπου πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση. «Εχουμε το παράδοξο αν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην έχουμε στη Βουλή πρόεδρο. Ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα; Δεν μας λέει ποιος θα είναι» είπε.

Το τρίτο καρφί Παπανδρέου ήταν οι διαφορετικές αντιλήψεις για το κόμμα. Εγώ μιλάω για το μεταρρυθμιστικό, ανοικτό κόμμα και ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για παλαιοκομματγική αντίληψη. «Την ανανέωση δεν την φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος. δυστυχώς» είπε.

Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάργηση του βέτο την οποία πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι νέο Ελσίνκι δεν θα γίνει αν δεν έχουμε την απειλή του βέτο.

Τέλος ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει την ατζέντα Ανδρουλάκη για πάρα πολλά θέματα, καθώς «πολλοί δοξάστηκαν κρυπτόμενοι», ενώ ερωτηθείς για το πού τον τοποθετεί ιδεολογικά απάντησε «ούτε εγώ το γνωρίζω, ρωτήστε τον ίδιο».

Ερωτηθείς εάν την επόμενη Κυριακή χάσει, είπε ότι διεκδικεί την ηγεσία αλλά δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει. «Εγώ παλεύω για τις αρχές μου και θα παλεύω από κάθε μετερίζι». Για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα πρέπει να το αποφασίσει δημοκρατικά το συνέδριο.

Επανέλαβε ότι μπορεί να ενώσει και να φέρει και επιπλέον δυνάμεις και κάλεσε νέους και ψηφοφόρους που πήγαν σε άλλα κόμματα.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ενόψει β’ γύρου. «Μου έχουν ζητήσει πολλές φορές να παραιτηθώ. Το 2004 μόλις εκλέχτηκα, το 2007, το 2000 με την πολιτική μου έναντι της Τουρκίας την οποία όλοι ακολουθούν τώρα. Μπορεί κάποιοι να το θέλουν να παραιτηθεί ο Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου δεν παραιτείται, παλεύει για τις αρχές. Δεν δίνω μάχη για αξιώματα, αλλά για να μεγαλώσω την παράταξη και θα δώσω τη μάχη και αυτή την εβδομάδα» είπε.

Ερωτηθείς τι θα πράξει με τους άλλους υποψηφίους του ενόψει β’ γύρου είπε ότι θα μιλήσει με όλους, αλλά οι συμμαχίες είναι με τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις. Ελεύθερα, αυτόνομα, να σκεφθεί ο πολίτης τι θέλει αύριο, ποιος να εκπροσωπήσει την παράταξη. Να πάει στην κάλπη όχι επειδή του έταξε κάποιος κάτι, αλλά να πάει με παραταξιακή συνείδηση και να σκεφτούν ποιος θα μεγαλώσει την πράταξη.

Απαντώντας για τη μεγάλη διαφορά που απέκτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και αν τον προβληματίζει, είπε ότι πρέπει να εκτμηθεί ότι πήρε το ρίσκο και πάλεψα και παλεύω για την παράταξη. Απέδωσε αυτή τη διαφορά στο γεγονός ότι υποψήφιοι είχαν καμπάνια και προετοιμάζονταν 3-4 χρόνια, εγώ είχα 34 ημέρες και έπαιξε ρόλο αυτό, άρα δεν το θεωρώ τόσο αξιοπερίεργο. Αλλά η μάχη θα δοθεί».

Υποστήριξε ότι θέλει το debate ουσίας, καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του και αναμένει την απάντηση Ανδρουλάκη. «Θέλω επάρκεια χρόνου για να μην είναι απλώς η επικοινωνιακή ατάκα, αλλά να γίνει ουσιαστική συζήτηση» είπε.

Υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «σίγουρα δεν θα ήθελε εμένα». Οπως είπε με κατηγορούν ότι θέλω σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει εμένα γιατί ως πρόεδρος είναι σίγουρο ότι μπορώ να επαναπατρίσω οχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολλούς ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να πάνε προς τα εκεί.


Πηγή