Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Η Κοζάνη τρομάζει την Αθήνα: Παραμένει «κόκκινη» η Αττική - Στο τραπέζι το γενικευμένο lockdown

Παραμένει «κόκκινη» η Αττική – Στο τραπέζι το γενικευμένο lockdown – Newsbeast

Σαρώνει την Ελλάδα το δεύτερο κύμα του κορονοϊού με τους ειδικούς να ανησυχούν για το επιδημιολογικό φορτίο που επιβαρύνει τη χώρα και ειδικά την Αττική, όπου τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 μολύνσεις στην από τις οποίες οι 207 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο. Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται πάλι η Θεσσαλονίκη με 56 κρούσματα και η Κοζάνη με 22.

Η έξαρση μάλιστα στην Κοζάνη είναι τόσο μεγάλη που η Περιφέρεια κατατάσσεται στο επίπεδο κινδύνου 4 με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και έτσι μπαίνει ουσιαστικά σε lockdown.

Χαρακτηριστικό της αρνητικής τροχιάς που έχει λάβει η υγειονομική κρίση, είναι ότι τον Σεπτέμβριο έχασαν τη ζωή τους συνολικά 125 συνάνθρωποι μας από τον φονικό ιό, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, θεωρείται πιθανό το σενάριο ο αριθμός αυτό να ξεπεραστεί τον Οκτώβριο, καθώς απομένουν ακόμη 16 μέρες μέχρι το τέλος του μήνα.

Δισταγμός για lockdown στην Αττική

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απέκλεισε – τουλάχιστον για την ώρα – το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική, ωστόσο το σενάριο αυτό παραμένει ενεργό σε περίπτωση που επιδεινωθεί και άλλο η κατάσταση.

Η Ευρώπη έχει δώσει ήδη τον τόνο επιβάλλοντας εκ νέου καραντίνα σε πολλές μεγάλες πόλεις, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν, ότι αφενός τα κρούσματα στην Ελλάδα δεν έχουν σταθεροποιητική τάση και αφετέρου ότι λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας, ο οικονομικός αντίκτυπος αυτής της επιλογής, τη στιγμή που η αγορά έχει ήδη «γονατίσει».

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών, προχωρά σε επιβολή τοπικών lockdown, όπου παρατηρούνται εξάρσεις και προτρέπει τους πολίτες για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

Τέλος στη μεταμεσονύχτια πώληση αλκοόλ από περίπτερα σε όλη την Ελλάδα

Νέοι κανόνες μπαίνουν και για τα περίπτερα όλης της χώρας, καθώς ακόμα και στις «πράσινες» περιοχές απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε πελάτες μετά τη μία τα ξημερώματα. Για τα περίπτερα που βρίσκονται στο επίπεδο 2,  προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πωλητές, ενώ και σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ από τις 00.30-05:00. Στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης, επίπεδο 3, όπως είναι η Αττική, και πάλι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πωλητές ενώ απαγορεύεται και η πώληση αλκοόλ κατά τις ώρες 00:00-05:00. Βέβαια στην Αττική ισχύει το μέτρο αναστολής της λειτουργίας των περιπτέρων από τα ξημερώματα έως τις 5 το πρωί.

Το 112 «χτύπησε» στην Κοζάνη

Συναγερμός σήμανε στην Κοζάνη μετά την επιβολή lockdown εξαιτίας «έκρηξης» κρουσμάτων Covid19. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στάλθηκε μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους του νομού που τέθηκε στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού Κατηγορίας 4. «Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα! Κρατάτε αποστάσεις! Πλένετε τα χέρια σας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο SMS του 112.

«Κόκκινη» σχεδόν όλη η Ευρώπη

Την ίδια ώρα, πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, «χρωματίζονται» με κόκκινο λόγω κορονοϊού στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται σε περίπου 100.000 ημερησίως η Ευρώπη έχει με διαφορά ξεπεράσει τις ΗΠΑ, όπου κατά μέσον όρο καταγράφονται περισσότερα από 51.000 κρούσματα καθημερινά.


Πηγή