Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Περίπου 400 πρόσφυγες επιστρέφουν από τον Λίβανο στη Συρία

Σχεδόν 400 πρόσφυγες έφυγαν σήμερα από τη μεθοριακή πόλη Άρσαλ στον Λίβανο για να επιστρέψουν στη Συρία, στο πλαίσιο μιας κοινής επιχείρησης των αρχών στη Βηρυτό και τη Δαμασκό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σε μικρά λεωφορεία, αυτοκίνητα και τρακτέρ το πρωί, γεμίζοντάς τα με στρώματα, μπουκάλια νερού και έπιπλα. Προσωπικό ασφαλείας του Λιβάνου κατέγραφε τα ονόματα των Σύρων που περνούσαν από τα μεθοριακά σημεία ελέγχου αποχωρώντας από την Άρσαλ, όπου διαμένουν περίπου 36.000 Σύροι πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Κάλαμουν, στην άλλη πλευρά των συνόρων, μια περιοχή της Συρίας την οποία έχει εκκαθαρίσει ο φιλοκυβερνητικός στρατός από τους αντάρτες.

Ο αριθμός των προσφύγων που ζουν στον Λίβανο εκτιμάται στο 1,5 εκατομμύριο και η αυτοκινητοπομπή αυτή αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος από αυτούς.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει στείλει μια ομάδα στο σημείο, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν συμμετέχει στην επιχείρηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου είχε απορρίψει πρόσφατα τα αιτήματα για την παροχή βίζας που είχαν υποβάλει εργαζόμενοι στην UNHCR, κατηγορώντας την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι εμποδίζει τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Δεν έχουμε οργανώσει επιστροφές (στο παρελθόν), οπότε δεν έχουμε οργανώσει και αυτή», τόνισε η εκπρόσωπος της UNHCR Λίσα Άμπου Χάλεντ.

Αποστολές του ΟΗΕ στη Συρία έχουν ζητήσει από τις αρχές της χώρας άδεια για να μεταβούν στις πόλεις και τα χωριά που θα δεχθούν τους πρόσφυγες, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην ορεινή περιοχή Κάλαμουν, όμως δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση, διευκρίνισε η ίδια.

Αν και το 90% των Σύρων προσφύγων που ζουν στον Λίβανο επιθυμεί να επιστρέψει στις εστίες του, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της UNHCR, η μεγάλη πλειονότητα έχει επίγνωση ότι θα χρειαστεί να περιμένει εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας και της οικονομικής κατάστασης στη Συρία.

localStorage.clear();


Πηγή