Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ποια είναι η μονάδα της αλβανικής αστυνομίας Renea που ενεπλάκη στο θάνατο του ομογενή

Ακούει στο όνομα RENEA που είναι τα αρχικά της φράσης Reparti i Neutralizimit të Elementit të Armatosur, που στα ελληνικά σημαίνει «Διεύθυνση Εξουδετέρωσης Ένοπλων Στοιχείων». Πρόκειται για την αντιτρομοκρατική μονάδα της αλβανικής αστυνομίας, αντίστοιχης της Ελληνικής «ΕΚΑΜ».

Το όνομά της ήρθε στο προσκήνιο με το περιστατικό στο χωριό Βουλιαράτες κατά το οποίο σκοτώθηκε ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Όπως αναφέρει το news.gr, δημιουργήθηκε την δεκαετία του 90 προκειμένου να καταπολεμηθεί το αυξανόμενο έγκλημα που αντιμετώπιζε η Αλβανία την εποχή εκείνη.

Η μονάδα αυτή καλείται να κάνει επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων, αντιτρομοκρατικές αποστολές και να αντιμετωπίσει τις πιο ακραία βίαιες μορφές του εγκλήματος.

Στο πλαίσιο αυτών των αποστολών έχει χάσει αυτά τα χρόνια 4 στελέχη της ενώ πάνω από 40 έχουν τραυματιστεί. Έχουν εκπαιδευτεί από την ειδική μονάδα της γερμανικής αστυνομίας GSG9.

Αποτελείται από περίπου 200 ειδικά εκπαιδευμένους άντρες που δρουν σύμφωνα με το σύστημα της βρετανικής SAS δηλαδή σε 4αδες.

Την δομή της αποτελούν η διοίκηση υποστήριξης που έχει ως αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και συντονισμό των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης, τα τμήματα και ειδικές μονάδες που είναι το τμήμα εξουδετέρωσης ένοπλων στοιχείων, το τμήμα ελικοπτέρων, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών και το τμήμα διαπραγμάτευσης (υποθέσεις ομηρίας).

Έχει τρεις έδρες. Στα Σκόδρα, τα Τίρανα και το Φίερι.

Ο εξοπλισμός τους απαρτίζεται από τυφέκια και πιστόλια δυτικής και ανατολικής προέλευσης και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε αποστολής μπορεί να λάβει υπό την διοίκησή της πλωτά και ελικόπτερα.

Σε περίοδο πολέμου μετατρέπεται σε παραστρατιωτική μονάδα.

localStorage.clear();


Πηγή