Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ποιοι έδωσαν το παρόν στην ομιλία του Μάικ Πομπέο στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις στην Τουρκία λόγω των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Πομπέο σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει τους Τούρκους ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. «Η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί. Οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για το τι να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ σε περίπτωση επανάληψης ενός επεισοδίου παρόμοιου με αυτό των Ιμίων, σημείωσε: «Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Στην ομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή