Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ποιος λαός περιέχει υψηλά ποσοστά «ακραίας αιμομιξίας»;

Ποιος λαός περιέχει υψηλά ποσοστά «ακραίας αιμομιξίας»;

Ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού των σύγχρονων κοινωνιών φέρνει στο φως μια έρευνα που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Nature».

Πως ένας ανά 3.650 Βρετανούς είναι καρπός «ακραίας αιμομιξίας», έχει γεννηθεί από γονείς δηλαδή που συνδέονται με πρώτο ή δεύτερο βαθμό συγγενείας.

Η μελέτη της αιμομιξίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη ακόμα και σήμερα, καθώς οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν για τέτοια θέματα. Γι’ αυτό και οι ερευνητές του αυστραλιανού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στράφηκαν στην UK Biobank, μια τεράστια βάση δεδομένων που περιέχει γενετικές πληροφορίες για 500.000 Βρετανούς.

Πρώτου βαθμού συγγενείας είναι γονείς, αδέρφια και παιδιά και δευτέρου όσοι μοιράζονται πάνω από το 25% του ίδιου γενετικού κώδικα (θείοι, θείες, ανίψια, ανιψιές και παππούδες/γιαγιάδες).

«Υψηλές πιθανότητες ακραίας αιμομιξίας» βρήκαν σε 125 από 450.000 ευρωπαϊκής καταγωγής Βρετανούς μεταξύ 1938-1967, κάπου το 0,03%. Οι ερευνητές δεν βρήκαν μάλιστα στατιστικά σημαντική διακύμανση των τιμών στα πρόσφατα χρόνια, υποδεικνύοντας πως τα νούμερά τους είναι ακριβή.

Παλιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την αιμομιξία με υψηλότερους δείκτες παιδικής θνησιμότητας και μειωμένη σωματική και εγκεφαλική λειτουργία, μεταξύ αυτών την υγεία των πνευμόνων και τις γνωστικές ικανότητες. Γεγονός που επιβεβαίωσε και η συγκεκριμένη έρευνα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή