Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πολεμικό το κλίμα ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, προκαλούν δημοσιεύματα για το «πόθεν έσχες» της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι. Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και η δημόσια τηλεόραση μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Η αρχή έγινε με αφορμή δημοσίευμα που κάνει λόγο πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «αποφεύγει συστηματικά και με ιδιαίτερα τεχνάσματα» να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες και η Κουμουνδούρου διατύπωσε τις εξής δύο ερωτήσεις σε σχέση με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη:

  • Ισχύει ότι υπάρχουν αγορές ακινήτων εκατομμυρίων ευρώ στο κέντρο του Παρισιού;
  • Ισχύει ότι είχε συστήσει εταιρία με τον ελεγχόμενο για τη λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers κ. Παπασταύρου;

Καταλήγοντας η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, καλούσε τον κ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει το «πόθεν έσχες» της συζύγου του και να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι άλλο ένα θέμα για το οποίο είναι έκθετος ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα ήρθε η ανακοίνωση-απάντηση της Νέας Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα. Η Ν.Δ. μίλησε για «πληρωμένα πιστόλια του Μεγάρου Μαξίμου, για άλλη μια φορά, βυθίζουν την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο», τονίζοντας πως «δεν διστάζουν να αφήσουν χυδαία υπονοούμενα για την προσωπική ζωή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας… Έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η διάσταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τη σύζυγό του ήταν περίπου σκηνοθετημένη για να μην δηλωθεί στο πόθεν έσχες ένα ακίνητο που είχε η ίδια αγοράσει και είναι δηλωμένο στη γαλλική εφορία!».

«Βαξεβάνης, Καλογρίτσας, Τσίπρας και Παππάς είναι ένα και το αυτό», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με νέα επίθεση στην κυβέρνηση: «Τους πληρωμένους εκτελεστές συμβολαίων θα τους κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη. Τους πολιτικούς καθοδηγητές θα τους κρίνει ο ελληνικός λαός».

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιορίστηκε στο «πόθεν έσχες» της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στα σενάρια περί διακοπών του Αλέξη Τσίπρα με το κρατικό αεροσκάφος που ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να τονίσουν πως «τα πανικόβλητα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που διακινούν ανυπόστατες ειδήσεις… θα όφειλαν αν είχαν στοιχειώδη αυτοσεβασμό, να αφήνουν τα παιδιά του πρωθυπουργού έξω από την πολιτική αντιπαράθεση».

Επί της ουσίας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν το πρόγραμμα του πρωθυπουργού από την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ώς την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να ταξιδεύει από τη Λισαβόνα έως τη Σερβία, με ολιγόωρη στάση το Παρίσι, όπου είχε συναντήσεις με επενδυτικούς παράγοντες.

Επιθετική ήταν η απάντηση από πλευράς Ν.Δ. στους κυβερνητικούς κύκλους: «Το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχθηκε ότι ο πρωθυπουργός -προφανώς μαζί με την οικογένειά του- πήγε στο Παρίσι, με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο με έξοδα του ελληνικού δημοσίου, ενώ έπρεπε να επιστρέψει από τη Λισαβόνα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως αν ο πρωθυπουργός είχε πάει για να δει επενδυτές, θα το είχε ανακοινώσει εκ των προτέρων.

Την Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στη Βουλή, στη συνεδρίαση της επιτροπής που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Μπαλωμένακης, ζήτησε στην αρμόδια επιτροπή να υπάρξει απάντηση αν θεωρείται πλήρης δήλωση περιουσιακής κατάστασης, όταν σύζυγοι είναι σε διάσταση και δεν έχει υποβληθεί δήλωση από τον ή την εν διαστάσει σύζυγο πολιτικού προσώπου.

Η κόντρα για το ταξίδι στο Παρίσι

Η άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας για τη στάση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Παρίσι μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Λισαβόνα, συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρά σε σοβαρές καταγγελίες.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την επενδυτική τράπεζα Rothschild πως «ο Τσίπρας πήγε στο Παρίσι μόνο με τους κ.κ. Τζανακόπουλο και Καλογήρου, καθώς και την οικογένειά του. Αναγκάστηκα να ψάξω τι είδους συνάντηση ήταν αυτή και αν υπάρχει η σύμβαση με τον ΟΔΔΗΧ, εψαξα στο google και είδα ότι δεν υπάρχει η σύμβαση. Καλώ τον κ. Τσακαλώτο να έρθει στη Βουλή και να μου παραδώσει τη σύμβαση, αν υπάρχει και περιμένω τον κατάλογο των επιβατών».

«Μάθαμε ότι πήγε και συνάντησε μια τράπεζα κρυφά, ποιος ξέρει για να συζητήσουν τι… Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν είχε ανακοινώσει τις συναντήσεις. Για λόγους που εκείνος ξέρει, προτίμησε να τις κρατήσει κρυφές. Το ταξίδι ήταν κρυφό. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που ένας πρωθυπουργός πηγαίνει σε κρυφή συνάντηση με τράπεζα, ενώ πάντα οι τράπεζες έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι δυνατόν σε μια εταιρεία που διεκδικεί 50 εκατ. ευρώ, ο Τσίπρας να κινείται χωρίς τον υπουργό Οικονομικών του και τους οικονομικούς του συμβούλους; Οι κρατικές συμφωνίες γίνονται φανερά, στο φως της ημέρας. Κρυφά σε τράπεζες πηγαίνει κάποιος μόνο για ιδιωτικές συμφωνίες», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Τη Δευτέρα ο Αντιπρόεδρος και Τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών, κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Οικονομικών, αναφορικά με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της επενδυτικής τράπεζας Rothschild, στο Παρίσι.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, «κατά τη χθεσινή του ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι η στάση του Πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Παρίσι έγινε για να συναντηθεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους της επενδυτικής τράπεζας Rothschild, που αποτελεί επίσημο σύμβουλο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ), με αντικείμενο την προετοιμασία εξόδου της χώρας στις αγορές.»

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Γεωργιάδης ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό αν υπάρχει επίσημη σύμβαση του Ο.Δ.ΔΗ.Χ με την επενδυτική τράπεζα Rothschild και αν ναι, από πότε και με ποια αμοιβή;

Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αιτείται την κατάθεση στο Σώμα της σύμβασης του Ο.Δ.ΔΗ.Χ με την επενδυτική τράπεζα Rothschild.

Η μάχη για την ΕΡΤ

Ο Μακάριος Λαζαρίδης, χθες, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, κατήγγειλε τη δημόσια τηλεόραση επειδή προέβαλε την αποκάλυψη της εφημερίδας «Documento» για τη σύζυγο του Κυρ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την ΕΡΤ ότι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την Κυριακή βρέθηκε χρόνος για το ρεπορτάζ, που «θίγει την προσωπική ζωή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας».

«Η ΕΡΤ εγγυάται ότι οι προσκεκλημένοι μπορούν και θα μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, ακόμα και αν αυτή στρέφεται εναντίον της ΕΡΤ. Η στοχοποίηση δημοσιογράφων, σε κάθε περίπτωση, δεν ωφελεί τη δημοκρατία», σημείωσε σε ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε η ΕΡΤ.

«Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη ενοχλήθηκε που η ΕΡΤ προέβαλε το θέμα με τα ”πόθεν έσχες” της συζύγου του όπως και το θέμα για το ένταλμα έκδοσης του Μ. Χριστοφοράκου, όταν σχεδόν όλα τα ιδιωτικά κανάλια το απέκρυψαν» σχολίασε με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ εξέδωσε απάντηση προς την ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι σέβεται «τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς της ΕΡΤ. Σε αντίθεση με τη διοίκηση Ταγματάρχη και Τσακνή, που -ενώ η ΕΡΤ διαθέτει ικανούς δημοσιογράφους- επιλέγει για τις εκπομπές της εξωτερικούς συνεργάτες».


Πηγή