Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πουλόπουλος: Ηγέτιδα στον επιχειρηματικό δανεισμό η Τράπεζα Πειραιώς

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι κύριο πελατειακό τμήμα της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο παραδοσιακά εξυπηρετούμε και υποστηρίζουμε, και θεωρείται αδιάλειπτα κύρια δραστηριότητα μας. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ηγέτιδα τράπεζα στον επιχειρηματικό δανεισμό, με μερίδιο αγοράς σχεδόν 35% στην Ελλάδα. Από τα περίπου 40 δισ. ευρώ σε υφιστάμενα επιχειρηματικά δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς, τα 22 δισ. ευρώ σχετίζονται με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε περισσότερες από 300 χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες» τόνισε ο Γιώργος Πουλόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΤΕπ,κατά την τελετή υπογραφής συμβάσεων, με θέμα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Πουλόπουλος ανέφερε «τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν πρόκληση για την ελληνική οικονομία, ενώ η ζήτηση για νέα δάνεια ήταν πολύ μειωμένη, αφού ο επενδυτικός ορίζοντας για τις επιχειρήσεις ήταν ασαφής και οι ευκαιρίες περιορισμένες. Ωστόσο, καθώς σταδιακά προχωρούμε σε εξομάλυνση των συνθηκών στο εγχώριο οικονομικό τοπίο, υποστηρίζουμε πλήρως πρωτοβουλίες όπως αυτή που ξεκινά σήμερα, εναρμονίζοντας τη δράση μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τιμώντας την προσήλωσή της στην ελληνική αγορά».

Η σημερινή πρωτοβουλία υποστηρίζει επίσης τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά προγραμμάτων με σκοπό τη χρηματοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας για τον πρωτογενή τομέα και η γραμμή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει μεγάλη βαρύτητα για πολλά επενδυτικά σχέδια.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με αυτόν το στόχο και με την ανάκαμψη της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς, από τις μεγάλες επιχειρήσεις και το structured finance, ως τις υπηρεσίες εμπορικής τραπεζικής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων του leasing, του factoring,της «πράσινης» χρηματοδότησης και της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, πρόσθεσε.

«Tο ποσό των 100 εκατ. ευρώ (της σημερινής συμφωνίας) θα εκταμιευθεί σε επιλέξιμους πελάτες της τράπεζας σε λιγότερο από 6 μήνες από την ημερομηνία που αυτό θα είναι διαθέσιμο κι εμείς καλωσορίζουμε οποιουσδήποτε πρόσθετους πόρους ακολουθήσουν» ανέφερε ο κ. Πουλόπουλος.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εγκαινίασε σήμερα την πιστωτική γραμμή της «Δάνεια για  ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης», ύψους 1 δισ. ευρώ, προς ελληνικές τράπεζες. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν από ελληνικές τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και άλλους τομείς. Στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων θα προσφερθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους».

Ο  Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Werner Hoyer, δήλωσε σχετικά: «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα για τα εγκαίνια της φιλόδοξης πιστωτικής γραμμής που παρέχει η ΕΤΕπ για τη στήριξη των ΜμΕ και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η υπογραφή των πρώτων δανειακών συμβάσεων στο πλαίσιο αυτής της πιστωτικής γραμμής σηματοδοτεί τη συνέχιση της μακροχρόνιας συνεργασίας της ΕΤΕπ με ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδος».

Οι πρώτες συμβάσεις με την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ τα οποία κατανέμονται ισόποσα στις τέσσερις τράπεζες, υπογράφηκαν σε δημόσια τελετή στην Αθήνα, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Τις συμβάσεις υπέγραψαν από την πλευρά της ΕΤΕπ ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer και από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος,  και ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

«Οι τέσσερις δανειακές συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα με τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι στηρίζουν, και μάλιστα με μεγάλο ποσό, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΤΕπ: την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Hoyer.


Πηγή