Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πού θα πολιτευθούν οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και στελέχη της ΝΔ -Άγρια μάχη για την εκλογή

Υποψήφιοι στην προεκλογική αρένα για το κυνήγι του σταυρού θα πέσουν για πρώτη φορά οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνοντας ανατροπές στα ψηφοδέλτια αρκετών περιφερειών, κυρίως της Αττικής.

Ως πρωτάρηδες στη μάχη του σταυρού, αλλά όχι της πολιτικής, έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν» σε κομματικές και μη εκδηλώσεις στις περιφέρειες που θα πολιτευτούν και να έρχονται σε επαφή με τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων τους, οι οποίες συνοδεύτηκαν από μια φωτογραφία με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του. 

Οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που θα κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές

Η τελευταία ανακοίνωση ήταν η υποψηφιότητα του Στέλιου Πέτσα στην Ανατολική Αττική. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών εργάζεται εδώ και πολλούς μήνες για την εκλογή του καθώς η κάθοδος του στη συγκεκριμένη περιφέρεια, σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, είχε κλειδώσει εδώ και καιρό. Στην ίδια περιφέρεια θα πολιτευτεί για πρώτη φορά και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ενισχύοντας την γυναικεία παρουσία στο ψηφοδέλτιο, ενώ είναι και από τα πρόσωπα της κυβέρνησης που έχουν πέρασμα σε ψηφοφόρους πέραν της κεντροδεξιάς. Το 2019 η ΝΔ πήρε ποσοστό 43, 13 στην Ανατολική Αττική και εξέλεξε τέσσερις βουλευτές που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Τη Γεωργία Μαρτίνου, τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, το Γιώργο Βλάχο και το Βασίλη Οικονόμου.

Ενισχυμένο θα είναι και το ψηφοδέλτιο του Νότιο Τομέα όπου έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Θεοδωρικάκος μόνο πρωτάρης δεν είναι στις εκλογικές αναμετρήσεις, όμως για πρώτη φορά θα διεκδικήσει σταυρό, καθώς το 2019 βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στην ίδια περιφέρεια αναμένεται να πολιτευτεί και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμα και ο ίδιος φέρεται να μην έχει πει το οριστικό «ναι», καθώς έχει το βλέμμα του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, στελέχη με γνώση των διεργασιών θεωρούν δεδομένη την υποψηφιότητα του στις βουλευτικές εκλογές. Ο Νότιος Τομέας είναι από τις περιφέρειες που θα δοθεί σκληρή μάχη, καθώς θα χάσει μία έδρα η οποία θα πάει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για την εκλογή ενός εκ των τριών βουλευτών από τις ψήφους των αποδήμων. 

Από τις πρώτες υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν ήταν αυτή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που θα δοκιμαστεί στην δύσκολη για τη ΝΔ περιφέρεια του Δυτικού Τομέα. Το 2019 η ΝΔ είχε βρεθεί σχεδόν 10 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμάται ότι η υποψηφιότητα Χρυσοχοΐδη θα βοηθήσει στην προσέλκυση ψηφοφόρων από το κέντρο. Άλλωστε είναι από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προσέλκυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στελεχώσουν την πρώτη κυβέρνηση του. Στην ίδια περιφέρεια θα πολιτευτεί και η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. Παρότι πολιτικά ενεργή από τα φοιτητικά της χρόνια στη ΝΔ, θα μπει για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού. Με τις δύο νέες υποψηφιότητας στον Δυτικό Τομέα θεωρείται δεδομένο ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι μία από τις τρεις στις οποίες θα είναι υποψήφιος ο κ. Μητσοτάκης. 

Στην Α’ Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Γιατρομανωλάκης. Ο υφυπουργός Πολιτισμού τον Ιανουάριο του 2015 είχε δοκιμαστεί ξανά στη συγκεκριμένη περιφέρεια ως υποψήφιος με το Ποτάμι και είχε βγει δεύτερος σε σταυρούς, ενώ αποχώρησε από αυτό έναν χρόνο αργότερα.

Στην Α’ Πειραιά θα είναι υποψήφια η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Μέλος της κυβέρνησης από το 2019 η κα Μιχαηλίδου θα εκτεθεί για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού και ήδη δραστηριοποιείται ενεργά στην περιφέρεια της, έχοντας ως όχημα και το έργο που έχει κάνει στο υπουργείο. 

Στο επικρατείας Πιερρακάκης Σκυλακάκης;

Από τους υπουργούς που εκλέχθηκαν βουλευτές με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δύο είναι αυτοί που μπορεί να παραμείνουν σε αυτό. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα είχε έντονη δραστηριότητα στην Α’ Αθήνας, ωστόσο προκρίνεται για την θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην προεκλογική περίοδο και σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο κ. Σκυλακάκης είχε ακουστεί τόσο για την Α’ Αθήνας όσο και για την Λακωνία από όπου κατάγεται. Όμως, οι τελευταίες πληροφορίες τον φέρουν να παραμένει στο Επικρατείας. 

Κυριάκος Πιερρακάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ερωτηματικό για 4 υπουργούς

Υπάρχουν τέσσερις υπουργοί για τους οποίος υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό για το αν θα είναι υποψήφιοι ή όχι. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προς το παρόν φέρεται να μην επιθυμεί να μπει στα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές και να είναι εκ νέου υποψήφια για τις ευρωεκλογές. Επειδή όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει η λίστα δεν αποκλείεται να κατέβει στον Βόρειο Τομέα. Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει, προς το παρόν, με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη. Σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον να πολιτευτούν αυτό αναμένεται να γίνει στις περιφέρειες από όπου έλκουν την καταγωγή τους, τα Ιωάννινα, την Καβάλα και την Φωκίδα, αντίστοιχα. 

Οι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που δεν θα πολιτευθούν

Τέλος, υπάρχουν και οι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν πάρει την απόφαση να μην πολιτευτούν, αλλά, να στηρίξουν το έργο του από άλλα πόστα. Πρόκειται για τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, το υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θόδωρο Λιβάνιο.


Πηγή