Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Προειδοποίηση της επιτρόπου Μάλστρομ στην Κίνα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, επισημαίνοντας πως διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος αποχώρησης των ΗΠΑ, καλεί την Κίνα η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

Η Κίνα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση αυτή, διαφορετικά κινδυνεύει να δει τις ΗΠΑ να γυρνούν την πλάτη στο σημερινό σύστημα, δήλωσε σήμερα σε συνέδριο στο Παρίσι η Επίτροπος.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094545114-0’); });

«Η Κίνα έχει κερδίσει πολλά από το σύστημα του ΠΟΕ και την καλούμε την να συνταχθεί στο πλευρό μας για τη μεταρρύθμιση και επικαιροποίηση του συστήματος, για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού» τόνισε. «Διαφορετικά οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν τους δικούς τους κανόνες έξω από το σύστημα».

Ο ΠΟΕ εποπτεύει το διεθνές εμπόριο από το 1995, επιτρέποντας στα μέλη του να αμφισβητούν ο ένας τις εμπορικές πρακτικές του άλλου και επιβάλλοντάς τους διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους ενώ τα αναγκάζει να διατηρούν τους δασμούς και τις επιχορηγήσεις εντός των συμφωνηθέντων επιπέδων, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο καθώς έχουν γίνει πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις από τη δημιουργία του, ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που να αποτυπώνει την οικονομική άνθηση της Κίνας, δημιουργώντας τριγμούς με τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι η Κίνα ‘δεν παίζει τίμια’ δίνοντας στις κρατικές εταιρίες παράνομες επιδοτήσεις και κλέβοντας τεχνολογία.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου Γουανγκ Γι έχει δηλώσει ότι η Κίνα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ προκειμένου ο οργανισμός να καταστεί πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τη χώρα του από τον ΠΟΕ εάν ο οργανισμός δεν «αναδιαμορφωθεί» και η Ουάσινγκτον έχει μπλοκάρει διορισμούς δικαστών στον ΠΟΕ, προκαλώντας μια κρίση που δημιουργεί τον κίνδυνο να παραλύσει το σύστημα διακανονισμού των εμπορικών διαφορών και γενικότερα ο οργανισμός.

Η Μάλμστρομ δήλωσε ότι το σύστημα διαφωνιών βρίσκεται σε ολισθηρό έδαφος. «Ένα λάθος βήμα εδώ και θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε. «Χωρίς αυτό, θα υπήρχε αναρχία, δεν θα υπήρχε τάξη, και όλοι θα ήμασταν χαμένοι. Και οι φτωχότερες χώρες θα ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος. Και θα χάναμε ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για να διασφαλίζει σταθερότητα για γενεές».

Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι με τίτλο «Ένας ΠΟΕ για τον 21ο Αιώνα», η Μάλμστρεμ δήλωσε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν εντός του ΠΟΕ, αλλά απαιτούν πολιτική ώθηση από τις χώρες ου G7 και του G20. Η ΕΕ έχει καταθέσει πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και σχεδιάζει να την παρουσιάσει στη συνεδρίαση της G20 στο Μπουένος Άιρες σε δύο εβδομάδες, δήλωσε η Επίτροπος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή