Παρασκευή , 3 Μάιος 2024

Προϋπολογισμός: Κόντρες από την πρώτη ημέρα συζήτησης, με φόντο πανδημία και ανάπτυξη | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, αποτελούν οι οικονομικές προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα την επόμενη χρονιά με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις αλλά και τις προοπτικές σημαντικής ανάπτυξης.

Από τις τοποθετήσεις δεν λείπουν και οι αναφορές στην πανδημία και την έξαρση που αυτή γνωρίζει τις τελευταίες μέρες.  

«Σήμερα δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και έχουμε ήδη διανύσει σημαντική διαδρομή της πορείας μας. Τα έργα μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια μιλούν από μόνα τους», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «ο λαός μας πέρασε από συμπληγάδες και συνέθλιψε τα νοικοκυριά. Υποχώρησε το ΑΕΠ, αυξήθηκαν οι φόροι επί ΣΥΡΙΖΑ και υπονομεύτηκε το μέλλον της χώρας μας». 

Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε με νόημα πως στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι οι μειώσεις των φόρων, ένα μείγμα, όπως είπε, κοινωνικής αποτελεσματικότητας και φορολογικής δικαιοσύνης. « Έχουμε ήδη διανύσει σημαντική διαδρομή της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας. Οπότε μιλά το πρώτο δείγμα της πολιτικής μας γραφής, τα έργα των τελευταίων 2,5 ετών μιλούν καλύτερα από τα λόγια και επιβεβαιώνουν την αλήθεια όσων υποσχεθήκαμε.  Ο λαός μας πέρασε δύσκολες συνθήκες και σε ορισμένες περιπτώσεις τραγικές, οι συμπληγάδες της Μεγάλης οικονομικής κρίσης συνέθλιψαν επιχειρήσεις.Το δικό μας μείγμα οικονομικής πολιτικής ισορροπεί ανάμεσα στην οικονομική αποτελεσματικότητα και στην κοινωνική δικαιοσύνη», είπε και πρόσθεσε: « ακούω καιρό να μας λέει η αντιπολίτευση ότι μειώνουμε τις δαπάνες υγείας. Θα σας πω ότι με βάση τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Η αλήθεια είναι ότι οι δαπάνες για το 2022 είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι».

« Σήμα είχαμε ένα μαύρο ρεκόρ στους θανάτους από την πανδημία. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα παραπαίει, διασωληνωμένοι μένουν εκτός ΜΕΘ, τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτιόσγλου και πρόσθεσε: « αν ήσασταν σοβαροί, δεν θα δήλωνε ο πρωθυπουργός ότι δεν έχει ενδείξεις ότι αυτοί που είναι εκτός ΜΕΘ είναι σε χειρότεροι κατάσταση από τους εντός! Δεν θα λέγατε ότι είναι επαρκώς στηριγμένο το σύστημα υγείας». Όπως σημείωσε, ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετίας σαρώνοντας τα νοικοκυριά από ένα γενικευμένο κύμα ακρίβειας.  

Στο ζήτημα των νεκρών από την επέλαση του ιού αναφέρθηκε και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας πως εξέλιξη αυτή κάνει το σύστημα υγείας να «στενάζει». «Είμαστε στην οικονομία βαλκάνιοι αλλά πληρώνουμε σαν ευρωπαίοι», σημείωσε χαρακτηρίζοντας άδικο, αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό τον συζητούμε προϋπολογισμό. 

«Το μέλλον, ή το σχεδιάζεις, ή το υφίστασαι. Οι επιλογές που έχουμε στη ζωή είναι δύο: Ή ενεργούμε με κριτήριο πώς θα βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, αφήνοντας ένα ευδιάκριτο θετικό ίχνος στην ατομική και συλλογική μας διαδρομή, ή χάνουμε την ευκαιρία παραδιδόμενοι στις δυνάμεις της αδράνειας, βιώνοντας μοιρολατρικά τις συνέπειες της δικής μας άρνησης να παρέμβουμε δυναμικά και αποφασιστικά όπου μπορούσαμε«, ανέφερε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου. «Ήρθε η στιγμή που η ελληνική οικονομία πρέπει να μεταβεί με ασφάλεια από τους μη εμπορεύσιμους κλάδους της στους εξωστρεφείς – να δώσει έμφαση στις εξαγωγές, να ενθαρρύνει τις άμεσες επενδύσεις, να στηρίξει την καινοτομία», τόνισε.

Υπ. Εργασίας για προϋπολογισμό: Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής

Προϋπολογισμός 2022: Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κινείται εντός αυτού του πλαισίου, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζουμε ξεπερνούν κατά πολύ τον χρόνο ζωής μιας αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως επίσης και τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας», είπε ο Θεόδωρος Καράογλου.

«Καταψηφίζουμε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, γιατί είναι διάτρητος και δεν αξίζει στους Έλληνες που ζούνε σε μια πάμπλουτη χώρα, αλλά είναι θύματα της κακοδιαχείρισης των εκάστοτε κυβερνήσεων». Αυτό δήλωσε, κατά την συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, τονίζοντας ότι το κόμμα του «δεν καταψηφίζει για αντιπολιτευτικούς λόγους αλλά γιατί, όπως και οι προηγούμενοι έτσι και ο νέος προϋπολογισμός, δεν έχει στόχο την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας».

Ο κ. Βιλιάρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μειώνει δραστικά τα κονδύλια για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των νοικοκυριών, εν μέσω μεγάλης ενεργειακής κρίσης και κρίσης της πανδημίας, χωρίς να δίνει καμία αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Όπως είπε, «πουθενά δεν υπάρχει χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καμία πρόνοια για τους άνεργους, καμία στήριξη των νοικοκυριών που συνεχώς φτωχοποιούνται». Μίλησε ακόμα «για σημαντικές μειώσεις των κονδυλίων για την απαραίτητη ενίσχυση της δημόσιας υγείας καθώς στόχος είναι ο αποσύνθεση του ΕΣΥ».

«Ο Προϋπολογισμός εξυπηρετεί και αυτή τη φορά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. «Στον Προϋπολογισμό απεικονίζεται ο ταξικός, άδικος και απάνθρωπος προσανατολισμός του. Κοινωνικά δίκαιος προϋπολογισμός στον καπιταλισμό, δεν μπορεί να υπάρξει», είπε η κ. Μανωλάκου.

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και προβάλλει την αύξηση 13,7% στο ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, ως τεκμήριο ανάπτυξης, αλλά αυτή δεν είναι ανάπτυξη για το λαό, είναι ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων», υποστήριξε η βουλευτής. «Αυτών τις ανάγκες εξυπηρετείτε. Γι΄αυτούς είναι τα δισεκατομμύρια του Προϋπολογισμού. Οι φοροαπαλλαγές είναι πολύ μεγάλες γι΄αυτούς, με το να πληρώνουν μόνο το 5,4% των φόρων. Για το λαό έχετε νέα αντεργατικά μέτρα, φοροληστεία ακόμα και των φτωχοσυνταξιούχων», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια, τσακίζουν ζωτικές ανάγκες, όπως η υγεία, και αυτό για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.


Πηγή