Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Αυστραλία επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία -Στο στόχαστρο και ο Λουκασένκο

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως επίσης σε 22 «Ρώσους προπαγανδιστές και παρόχους παραπληροφόρησης» σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν δήλωσε ότι στα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται «υψηλόβαθμα στελέχη οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι Russia Today, Strategic Culture Foundation, InfoRos και NewsFront», αυξάνοντας σε 32 το σύνολο των «φιλοκρεμλινικών προπαγανδιστών» στους οποίους έχει επιβάλει κυρώσεις η Καμπέρα.

Νέες κυρώσεις από την Αυστραλία

Η κίνηση αυτή αντανακλά «τη στρατηγική σημασία της παραπληροφόρησης στις προσπάθειες της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την απρόκλητη και παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε η Πέιν.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕΑ, η Μόσχα υιοθέτησε νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης στις αρχές Μαρτίου, ο οποίος προβλέπει δραστικές ποινές για την, όπως χαρακτηρίζει, παραπληροφόρηση για τις ρωσικές δυνάμεις, στην οποία περιλαμβάνει την χρήση λέξεων όπως «εισβολή» ή «πόλεμος» για να περιγραφεί η δράση της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία οφείλουν αντ’αυτού να περιγράφουν την σύγκρουση ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Στο στόχαστρο ο Λουκασένκο και η οικογένειά του

Στον Λευκορώσο πρόεδρο, τον γιο του Βίκτορ και τη σύζυγό του Γκαλίνα επιβάλλονται επίσης κυρώσεις λόγω «της στρατηγικής υποστήριξης (που προσφέρει το Μινσκ) στη Ρωσία και στις στρατιωτικές της δυνάμεις στην επίθεσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», υπογραμμίζει η Πέιν σε ανακοίνωσή της.

Τα μέτρα αυτά, που ανακοινώθηκαν έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποσκοπούν, όπως προσθέτει η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών, «να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία και αυτοί που υποστηρίζουν την παράνομη, απρόκλητη εισβολή στην δημοκρατική γειτονική της χώρα, θα καταβάλουν υψηλό τίμημα».

Χθες, Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα από 400 πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται Ρώσοι ολιγάρχες, πολιτικοί και αμυντικές εταιρείες, σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία.

Κυρώσεις και από την Ιαπωνία

Παράλληλα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία επιπλέον 25 Ρώσων και θα απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 81 ρωσικούς οργανισμούς.

Χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα προχωρήσει σε βήματα για να αφαιρέσει από τη Ρωσία το εμπορικό καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους και να την εμποδίσει να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις, χρησιμοποιώντας ψηφιακούς πόρους.


Πηγή