Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Αυστραλία πιέζει την Κίνα να μην προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε σήμερα πως έθεσε το ζήτημα της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον κινέζο ομόλογό τους, προσθέτοντας πως «όλες» οι χώρες θέλουν να δουν την Κίνα να κάνει «το σωστό» και να μην προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους διεξάγουν τελευταία ευρείας κλίμακας διπλωματική επίθεση προειδοποιώντας την Κίνα εναντίον της χορήγησης οποιασδήποτε θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία, εξέλιξη που ειδικοί τονίζουν ότι θα άλλαζε τα δεδομένα σε αυτή την ένοπλη σύρραξη, που εισήλθε στον δεύτερο χρόνο της και δεν υπάρχει το τρέχον διάστημα η παραμικρή ένδειξη πως οδεύει στο τέλος. Το Πεκίνο διέψευσε έντονα τις αμερικανικές κατηγορίες πως σκοπεύει να προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα, ιδίως από τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

ΗΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κίνα να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας

Κίνα: Πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Λευκορωσία για «παντός καιρού» στρατηγική σύμπραξη

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ ανέφερε πως έθεσε το θέμα στον κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί. Η κυρία Γουόνγκ είπε σε δημοσιογράφους ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ευθύνεται η Ρωσία και ότι αναμένει από την Κίνα να εφαρμόσει υπεύθυνη πολιτική στο ζήτημα, με δεδομένη τη στενή σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας θύμισε ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «είπε πως θέλει να πιστεύει ότι η Κίνα θα κάνει το σωστό, ότι δεν θα προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία. Και αυτή δεν είναι έκκληση μόνο της Αυστραλίας, είναι έκκληση όλων των χωρών».

Ενδεχόμενο για κυρώσεις στο Πεκίνο για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ συζητούν με στενούς συμμάχους τους το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Πεκίνο αν προμηθεύσει τη Μόσχα με όπλα, δήλωσαν χθες τέσσερις αμερικανοί αξιωματούχοι και άλλες πηγές. Κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης στην Αυστραλία υπέγραψε κείμενο γνώμης που δημοσιεύθηκε προχθές Τετάρτη σε μέσα ενημέρωσης της χώρας της Ωκεανίας και προσάπτει τη βασική ευθύνη για τον πόλεμο στο NATO. Ακόμη, σημείωσε πως παρότι η Ρωσία είναι «περικυκλωμένη» από χώρες που ανήκουν στη δυτική συμμαχία, δεν έχει γονατίσει από τις κυρώσεις ούτε έχει ηττηθεί στο πεδίο της μάχης.

Εξάλλου, χαρακτήρισε «ανησυχητικό το ότι η κρίση έχει μετατραπεί σε αναμέτρηση NATO-Ρωσίας» και ότι η Κίνα έχει σκοπό να βοηθήσει στην επίλυσή της μέσω διαπραγματεύσεων.


Πηγή