Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Διευρύνεται έτσι, ο εξοπλισμός που στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει το επικείμενο νέο κύμα της ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Τι περιλαμβάνει η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Το τελευταίο πακέτο, που ανεβάζει σε 2,5 δισεκ. δολάρια τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όπως δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Άδειασε» δεύτερη φορά τον Μπάιντεν ο Μακρόν: Δεν επανέλαβε τη λέξη «γενοκτονία» για την Ουκρανία

Η Ρωσία ενοχλήθηκε με τον Μπάιντεν που μίλησε για γενοκτονία στην Ουκρανία -«Είναι γνωστές οι πράξεις των ΗΠΑ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ενέκρινε τη μεταφορά επιπλέον ελικοπτέρων, υπογραμμίζοντας ότι ο εξοπλισμός που εστάλη στην Ουκρανία ήταν «κρίσιμος» στην αντιμετώπιση των εισβολέων.

«Δεν
μπορούμε να εφησυχάσουμε. Όπως διαβεβαίωσα τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο
αμερικανικός λαός θα εξακολουθήσει να είναι στο πλευρό του γενναίου λαού
της Ουκρανίας στον αγώνα του για την ελευθερία», είπε ο Μπάιντεν.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα Mi-17 (που προορίζονταν για το Αφγανιστάν, προτού καταρρεύσει η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση της χώρας και ανέλθουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία), 18 οβιδοβόλα Howitzer των 155mm, ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Οι Ουκρανοί πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να μάθουν να χειρίζονται τον νέο εξοπλισμό

Για μέρος του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Υπενθυμίζεται πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησαν νωρίτερα και συνομίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν. Συζήτησαν για επιπλέον αμυντική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο, καθώς και για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και τα υπό διερεύνηση «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.


Πηγή