Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πόσο απέχει το ΝΑΤΟ από την ενεργοποίηση του Άρθρου 5; Πρώην Πολωνός διπλωμάτης εξηγεί

Το ΝΑΤΟ απέχει ακόμη «πολύ» από την ενεργοποίηση του Άρθρου 5, σύμφωνα με τον Robert Pszczel, ανώτερο συνεργάτη του Ιδρύματος Casimir Pulaski και πρώην Πολωνός διπλωμάτης.

Μιλώντας στο Sky News από τη Βαρσοβία, ο Pszczel δήλωσε ότι η Πολωνία υπήρξε «επιμελής» όσον αφορά την μη αύξηση των διακυβευμάτων και πως «δεν πρόκειται να προβεί σε κανενός είδους κλιμάκωση» μετά το πυραυλικό πλήγμα στο έδαφός της.

Πολωνός πρώην διπλωμάτης: Κανείς δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση

Ερωτηθείς εάν η τελευταία επίθεση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 4 ή 5, είπε: «Νομίζω ότι είμαστε αρκετά μακριά από την ενεργοποίηση του Άρθρου 5, διότι αυτό θα προϋπέθετε μια προμελετημένη, επίμονη επίθεση. Ο Πολωνός πρόεδρος είπε πως ελπίζει ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι σοβαρό, διότι η ασφάλεια ενός συμμάχου, είναι και η ασφάλεια των άλλων. Πρόσθεσε επίσης πως κανείς δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση, αλλά ταυτόχρονα ‘αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί’».

Ο πρώην διπλωμάτης συνέχισε λέγοντας πως είτε πρόκειται για ρωσικό πύραυλο που έπληξε την Πολωνία είτε για ουκρανικό πύραυλο που προσπαθούσε να υπερασπιστεί εδάφη, δεν παύει να ισχύει ότι αυτό «δε θα προέκυπτε εάν δεν υπήρχε ο απερίσκεπτος και βάρβαρος πόλεμος που διεξάγει καθημερινά η Ρωσία».

Όπως είπε: «Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος τρόπος για να το σταματήσουμε είναι να διασφαλίσουμε πως η Ουκρανία θα πετύχει μια νίκη στο πεδίο της μάχης, επειδή κερδίζει αυτό τον πόλεμο».

Τι είναι το Άρθρο 4 και το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί πως το Άρθρο 4 επιτρέπει σε έναν σύμμαχο που αισθάνεται ότι απειλείται να συζητήσει τις ανησυχίες του και οποιαδήποτε πιθανή δράση ενώ το Άρθρο 5, ίσως το πιο γνωστό μέρος της Βορειοατλαντικής Συνθήκης – η αρχή της συλλογικής άμυνας που σημαίνει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Δεν έγινε ενεργοποίηση του Άρθρου 5 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε οτιδήποτε θεωρηθεί επίθεση κατά της Πολωνίας θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει στο στάδιο του άρθρου 5.


Πηγή