Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν -Σε πόσα εκατομμύρια εκτιμούν την περιουσία του,οι κρυφοί λογαριασμοί στην Ελβετία

Ουδείς γνωρίζει πόσο πλούσιος είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά μια δικαστική υπόθεση στην Ελβετία ίσως ρίξει φως στους τρόπους που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος για να κρύβει τα πλούτη του.

Η κυβέρνηση στην Ελβετία ετοιμάζεται να καθίσει στο σκαμνί την ερχόμενη εβδομάδα τέσσερις τραπεζίτες, που εργάζονταν στην Gazprombank και κατηγορούνται ότι βοήθησαν τον Σεργκέι Ρολντούγκιν, τσελίστα, μαέστρο και νονό της μεγαλύτερης κόρης του Ρώσου προέδρου, Μαρίας Βοροντσόβα, γνωστό ως «το πορτοφόλι του Πούτιν» να καταθέσει στη χώρα εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τέσσερις τραπεζίτες θα παρουσιαστούν στο Πρωτοδικείο της Ζυρίχης στις 8 Μαρτίου με το κατηγορητήριο να κάνει λόγο για ελλιπή εποπτεία στις οικονομικές συναλλαγές, δηλαδή ότι δεν ερεύνησαν επαρκώς κατά πόσον ο Ρολντούγκιν ήταν ο πραγματικός κάτοχος συγκεκριμένων λογαριασμών, μολονότι είναι «πολιτικά εκτεθειμένο άτομο».

Πούτιν, Μεντβέντεφ και Σεργτκέι Ρολντούγκιν σε πρώην ανάκτορο των Ρομανόφ στην Αγία Πετρούπολη το 2009
Πούτιν, Μεντβέντεφ και Σεργτκέι Ρολντούγκιν σε πρώην ανάκτορο των Ρομανόφ στην Αγία Πετρούπολη το 2009 / Φωτογραφία αρχείου: Dmitry Astakhov/Sputnik, Government Pool Photo via AP

Οι Ελβετοί εισαγγελείς ελπίζουν επίσης ότι η υπόθεση ίσως ρίξει φως στον κρυφό πλούτο του Πούτιν. «Είναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει επίσημα εισόδημα λίγο πάνω από 100.000 ελβετικά φράγκα και δεν είναι πλούσιος, αλλά στην πραγματικότητα έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία, που διαχειρίζονται άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος», αναφέρει το κατηγορητήριο, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ρολντούγκιν είχε περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων και σχεδίαζε να στέλνει κάθε χρόνο άλλα δέκα εκατ. σε ελβετικούς λογαριασμούς, τα οποία «σε γενικές γραμμές επ’ ουδενί δικαιολογούνταν ως περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του Ρολντούγκιν».

Στα Panama Papers το
«πορτοφόλι του Πούτιν»

Ο Ρολντούγκιν ήταν από τα βασικά πρόσωπα που κατονομάζονταν στα Panama Papers, τα έγγραφα δηλαδή που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν το 2016 και αναφέρονταν λεπτομερώς στους ιδιοκτήτες εταιρειών που εδρεύουν σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Η έρευνα δημοσιογράφων αποκάλυψε ότι ο Ρολντούγκιν και άλλοι στενοί συνεργάτες του Πούτιν είχαν σημαντικά μερίδια σε ρωσικές εταιρείες, υπονοώντας ότι ο Πούτιν μπορεί να είναι πιο πλούσιος από ό,τι υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία.

Ο κρυφός πλούτος του Πούτιν -Το γιοτ, το παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα, τα ρολόγια

Ο τσελίστας που κρύβει την περιουσία του Πούτιν σε offshore -Γνωρίστηκαν μία νύχτα παρανομίας

Με αφορμή τα Panama Papers ήταν
που οι ελβετικές Αρχές ξεκίνησαν την
έρευνα για την Gazprombank.
Το 2018, η χρηματοοικονομική ρυθμιστική
αρχή της Ελβετίας δήλωσε ότι η τράπεζα
«παραβιάζει σοβαρά τις απαιτήσεις της
δέουσας επιμέλειας για την καταπολέμηση
της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες
δραστηριότητες» και συνέστησε τη
διενέργεια ποινικής
έρευνας.
Το ελβετικό παράρτημα
της Gazprombank άρχισε να
περιορίζει σταδιακά τις
δραστηριότητές της πέρυσι μετά την
εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η.Π.Α. και Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις στον Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022, ένα 24ωρο από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρισης», που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ επέβαλαν κυρώσεις και στον Ρολντούγκιν. Αλλά και η Ελβετία ενέκρινε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Πούτιν και Ρώσων υπουργών και ολιγαρχών τον περασμένο Μάρτιο εγκαταλείποντας την παραδοσιακά ουδέτερη στάση της σε διεθνείς διαφορές και συγκρούσεις.

Πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ρωσικής
κυβέρνησης τα έσοδα του Πούτιν από τον
προεδρικό μισθό του το 2021 ανέρχονταν
σε 135.000 δολάρια, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος
εκτός από πανάκριβα ρολόγια φέρεται να
διαθέτει από πανάκριβα ρολόγια και
σούπερ γιοτ μέχρι παλάτια στη Μαύρη
Θάλασσα και κοντά στη λίμνη Βαλντάι
μεταξύ της Μόσχας και της Αγίας
Πετρούπολης.

Οι επικριτές του Πούτιν υπολογίζουν ότι τα περιουσιακά του στοιχεία είναι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εκτίμηση που αν ευσταθεί, τον καθιστά έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Μάλιστα ο οικονομολόγος Μπιλ Μπράουντερ, ιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Hermitage Capital Management, σφοδρός επικριτής του Πούτιν, είχε υποστηρίξει το 2017 σε ακρόασή του ενώπιον της Γερουσίας τωνΗΠΑ, ότι ο Ρώσος πρόεδρος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 δις. δολαρίων, δηλαδή περισσότερα από τον ισχυρό άνδρα της LVMH, Μπερνάρ Αρνό και τον Έλον Μασκ.


Πηγή