Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πόσο πωλήθηκε σπάνιο μπολ της δυναστείας Τσινγκ σε δημοπρασία

Ένα εξαιρετικά σπάνιο μπολ της δυναστείας Τσινγκ πωλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ σήμερα το πρωί αντί περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Το κομψοτέχνημα, διαμέτρου 14,7 εκατοστών, διακοσμημένο με την τεχνική falangcai, σμάλτο ζωγραφισμένο με συνδυασμούς κινεζικής και δυτικής τεχνικής, καθώς και λουλούδια, ανάμεσά τους νάρκισσοι που σπάνια απεικονίζονται στις κινεζικές πορσελάνες. Το μπολ παρουσιάζει βεραμάν σχέδια σε ροζ φόντο.

Το έργο κατακυρώθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αντί 239 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (24,69 εκατομμύρια ευρώ) σε αγοραστή που θέλησε να μην κατονομαστεί έπειτα από μια δημοπρασία που διήρκησε πέντε λεπτά.

«Είναι απολύτως το ωραιότερο μοντέλο του είδους του», δήλωσε ο Νίκολας Τσουν, πρόεδρος του Σόθμπις στην Ασία. «Συνολικά, υπάρχουν μόνο τρία γνωστά μπολ που έχουν αυτόν τον υπέροχο ροζ φόντο».

Το εντυπωσιακά υψηλά ποσό δεν αποτελεί ωστόσο τιμή ρεκόρ για κινεζικό κεραμικό. Ένα μπολ ηλικίας 1.000 ετών της δυναστείας Σονγκ που πωλήθηκε αντί ποσού που αντιστοιχεί σε 32 εκατομμύρια ευρώ κατέχει το ρεκόρ από τον Οκτώβριο.

Χρυσές δουλειές κάνουν οι οίκοι δημοπρασιών στην πρώην βρετανική αποικία, όπου Ασιάτες αγοραστές δεν διστάζουν να ξοδέψουν περιουσίες για να αποκτήσουν έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής αλλά κυρίως διαμάντια, τσάντες και παμπάλαια κεραμικά τα τελευταία χρόνια.

Το συγκεκριμένο μπολ χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας Κανγκσί τη δεκαετία του 1720. Παρασκευάστηκε σε ένα αυτοκρατορικό εργαστήρι της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου από μια μικρή ομάδα τεχνιτών με τη βοήθεια Ιησουιτών που ταξίδευσαν στη μακρινή Κίνα από την Ευρώπη παίρνοντας μαζί τους τις τεχνικές και τα υλικά τους, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

localStorage.clear();


Πηγή