Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Πώς από μια γυμνή φωτό του κλέφτη έπιασαν τη συμμορία που πήρε τα διαμάντια 25 εκατ. της κόρης του αφεντικού της F1

Αποκαλύφθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι αρχές οδηγήθηκαν στους κλέφτες που εισέβαλαν στο σπίτι της κληρονόμου του πρώην αφεντικού της F1, Tamara Ecclestone και άρπαξαν κοσμήματα αξίας 25 εκατ. λιρών.

Οι κλέφτες, όπως αποκαλύπτει τώρα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν όταν ένας από αυτούς έστειλε μια φωτό με τα γεννητικά του όργανα σε μια υπάλληλο ξενοδοχείου.

Οι κλέφτες εισέβαλαν στο σπίτι της Ecclestone στο Κένσινγκτον τον Δεκέμβριο του 2019, όταν εκείνη βρισκόταν σε διακοπές στη Λαπωνία με τον σύζυγό της, Jay Rutland, και την κόρη τους Sophia. Οι δράστες συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν το περασμένο φθινόπωρο και τώρα αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο οι βρετανικές αρχές έφθασαν στα ίχνη τους.

Η τετραμελής συμμορία είχε σχεδιάσει την επιδρομή στο ακίνητο αξίας 70 εκατομμυρίων λιρών στο Δυτικό Λονδίνο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, αλλά ανατράπηκε από ένα κρίσιμο λάθος ενός μέλους της.

Ο Γιουγκοσλάβος Γιοβάνοβιτς έστειλε μια φωτογραφία των γεννητικών του οργάνων σε έναν αριθμό τηλεφώνου στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η συμμορία καθώς χώριζαν τα κλοπιμαία που είχαν συλλέξει από μια σειρά επιδρομών – είχαν επίσης βάλει στο στόχαστρο τα σπίτια στο Λονδίνο του πρώην ποδοσφαιριστή της Αγγλίας Φρανκ Λάμπαρντ και του αείμνηστου ιδιοκτήτη της Leicester City Vichai Srivaddhanaprabha.

Αυτή η φωτογραφία που εστάλη σε υπάλληλο του ξενοδοχείου ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο για την υπόθεση, καθώς οι ντετέκτιβ που αναζητούσαν τους ενόχους ρώτησαν το προσωπικό του TLK Apartments αν κάποιος από τους πελάτες τους είχε τραβήξει την προσοχή τους, με ένα μέλος του προσωπικού να λέει ότι είχε λάβει τη φωτογραφία και είχε αποθηκεύσει τον αριθμό από τον οποίο είχε προέλθει με το όνομα «Weirdo», αναφέρουν οι Times.

Οι ντετέκτιβ ισχυρίζονται ότι αυτή η ασυνήθιστη εξέλιξη τους ώθησε να ζητήσουν αντίγραφο του διαβατηρίου του Jovanovic, το οποίο είχε αφεθεί στο ξενοδοχείο, και ξετίλιξε το κουβάρι για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη άλλων τριών ατόμων.

Tamara Ecclestone και σύζυγος

Η άσεμνη φωτό που οδήγησε στην εξιχνίαση της κλοπής

Είναι απίστευτο ότι οι ντετέκτιβ που αγωνίζονταν να βρουν ένα στοιχείο για τους διαρρήκτες, αποκάλυψαν τους απατεώνες όταν ένας από αυτούς έστειλε μια λεγόμενη “d**k pic” στο τηλέφωνο μιας υπαλλήλου του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν.

Ο ντετέκτιβ Thomas Grimshaw της Scotland Yard περιέγραψε ότι ρώτησε έναν υπάλληλο υποδοχής σε ένα οικονομικό ξενοδοχείο με την ονομασία TLK Apartments στο St Mary Cray για τους επισκέπτες που έμειναν εκεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2019.

Προς έκπληξή του, εκείνη είπε στον ντετέκτιβ για έναν άνδρα που είχε στείλει στην συνάδελφό της ανάρμοστα μηνύματα στο iPhone του ξενοδοχείου εκτός ωραρίου, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης “d**k pic”. Είχαν αποθηκεύσει τον αριθμό του ως “Weirdo”.

Παίρνοντας αυτόν τον αριθμό, ο ντετέκτιβ Con Grimshaw αναγνώρισε τον Jovanovic και από εκεί εντόπισε το μεγαλύτερο μέρος της συμμορίας που βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη οικιακή διάρρηξη της Βρετανίας.

Στους Jovanovic, Alessandro Maltese και Alessandro Donati επιβλήθηκαν ποινές 28 ετών από το Isleworth Crown Court τον περασμένο Νοέμβριο για τις ληστείες τους. Ωστόσο, ο ύποπτος αρχηγός του κυκλώματος Daniel Vukovic παραμένει ασύλληπτος και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Σερβία.

Ποιος έκλεψε τα διαμάντια της Tamara Ecclestone;

Στο ντοκιμαντέρ του BBC 3, με τίτλο «Ποιος έκλεψε τα διαμάντια της Tamara Ecclestone;», αποκαλύφθηκαν οι εντυπωσιακές λεπτομέρειες πίσω από τη διάρρηξη -που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικιακή διάρρηξη στη Βρετανία.

Μιλώντας στην εκπομπή, η Tamara Ecclestone, η οποία είναι κόρη του μεγιστάνα της Formula 1 Bernie Ecclestone, δήλωσε ότι η ζωή της «δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια» και περιέγραψε τον φόβο της γνωρίζοντας ότι ένας από τους κλέφτες εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Η διάρρηξη έγινε τον Δεκέμβριο του 2019, με τους εγκληματίες να εισέρχονται από τον κήπο προτού τους εντοπίσουν οι κάμερες ασφαλείας να κρύβονται πίσω από ένα παιδικό Wendy House. Στη συνέχεια, οι κλέφτες έσπασαν ένα παράθυρο για να μπουν στο σπίτι.

Στη συνέχεια λεηλάτησαν το σπίτι της Ecclestone πετώντας χριστουγεννιάτικα στολίδια τριγύρω, διαλύοντας πολλές πόρτες, προκαλώντας καταστροφές σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και σπάζοντας έπιπλα σε διάστημα μιας ώρας, πριν τους εντοπίσει ένας φύλακας ασφαλείας που πήγε να δει τι συμβαίνει και οι κλέφτες τράπηκαν σε φυγή.

Το βίντεο από το σπίτι της Tamara Ecclestone μετά την κλοπή μαμούθ

Χαρακτηρίζοντας τη συμμορία «αηδιαστική», η Tamara Ecclestone δήλωσε ότι τώρα που είδε τα πρόσωπα των δραστών είναι «κάπως στοιχειωτικό».

«Το να γνωρίζω ότι αυτά τα άτομα περιφέρονταν στο σπίτι μου και πήραν τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά μου είναι απλά ένα φρικτό συναίσθημα. Νιώθω ότι δεν μπορώ να βγάλω αυτά τα πρόσωπα από το μυαλό μου.

Σίγουρα οι ζωές μας δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες γιατί υπάρχει πάντα ανησυχία για το μόνο πράγμα για το οποίο δεν ανησυχούσα ποτέ – δηλαδή για την ασφάλεια σε αυτό το σπίτι.

Ανησυχούσα για τόσα πολλά άλλα πράγματα. Απλά ξέρω ότι υπάρχει ακόμα ένας από αυτούς εκεί έξω και αυτό είναι ίσως ένα από τα πράγματα που είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίσεις».

Αποκάλυψε επίσης ότι αρκετά από τα κοσμήματα είχαν συναισθηματική αξία, όπως ένα βραχιόλι που της αγόρασε ο Jay όταν γεννήθηκε το παιδί τους, η Sophie, στο οποίο τα διαμάντια σχημάτιζαν το όνομα της μικρής.

Οι κλέφτες άρπαξαν επίσης τα διαμαντένια σκουλαρίκια που της είχε χαρίσει η μητέρα της, Slavica Ecclestone όταν έγινε 20 ετών.

«Είναι αναντικατάστατα για μένα, καθώς έχουν τέτοια συναισθηματική αξία», πρόσθεσε. «[Αυτά] είναι τα πράγματα που πονάνε περισσότερο καθώς είναι οι αναμνήσεις από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής μου».

Εκλεψαν 450 κοσμήματα από το σπίτι της Tamara Ecclestone

Μιλώντας στο BBC ο Jay είπε: «Τα κλοπιμαία ήταν 450 διαφορετικά αντικείμενα. Όλα τα κοσμήματα και τα ρολόγια που εκλάπησαν είχαν εξαιρεθεί από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Η συνολική χρηματική αξία όλων όσων εκλάπησαν ήταν λίγο περισσότερο από 20 εκατομμύρια λίρες.

Αφού [οι κλέφτες] ήταν εκεί μέσα μια ώρα, αφού έψαξαν όλα τα δωμάτια, ο φύλακας ασφαλείας άκουσε έναν θόρυβο και πήγε να δει τι συμβαίνει, αλλά δεν πάτησε το κουμπί του συναγερμού, ούτε πήρε το όπλο του, δεν έκανε τίποτα. Απλά πήγε να ερευνήσει.

Πήγε στον επάνω όροφο όπου έπεσε πάνω στους τρεις εισβολείς. Προφανώς τους κυνήγησε και κάποια στιγμή του πέταξαν έναν πυροσβεστήρα. Και οι τρεις εισβολείς καταφέρνουν να διαφύγουν με όλες τις τσάντες μέσα στη νύχτα».

Tamara Ecclestone και σύζυγος

Ασύλληπτος ο αρχηγός της σπείρας

Ο ύποπτος αρχηγός του κυκλώματος Βούκοβιτς παραμένει επί του παρόντος ασύλληπτος και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Σερβία. Έχουν γίνει προσπάθειες για την έκδοσή του, αλλά οι σερβικές αρχές αρνήθηκαν.

Ο κροάτης υπήκοος Βούκοβιτς είναι γνωστός στις ιταλικές αρχές με 17 ακόμη ταυτότητες και σύμφωνα με το BBC το πραγματικό του όνομα πιθανότατα είναι Alfredo Lindley. Έχει ποινικό μητρώο από το 1995 και μέχρι το 2017 τα διάφορα ψευδώνυμά του είχαν διασυνδέσεις με το Σαράγεβο, το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και το Μιλάνο, διαπίστωσε το BBC.

Η αστυνομία έχει επίσης συνδέσει τον Vukovic με τις φερόμενες διαρρήξεις των διεθνών ποδοσφαιριστών Patrick Vieira και Sulley Muntari το 2009, σύμφωνα με ιταλικά δικαστικά έγγραφα.

Η συμμορία πραγματοποίησε τρεις επιδρομές στο Δυτικό Λονδίνο μέσα σε μόλις 13 ημέρες τον Δεκέμβριο του 2019 – με άλλα θύματα τον πρώην μέσο και προπονητή της Chelsea FC Frank Lampard, 43 ετών, και την 42χρονη τηλεοπτική παρουσιάστρια σύζυγό του Christine, καθώς και τον αείμνηστο ιδιοκτήτη της Leicester City FC Vichai Srivaddhanaprabha.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η συμμορία πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει παρόμοια εγκλήματα σε θύματα υψηλού προφίλ σε ολόκληρη την Ευρώπη και σχεδίαζε να διαπράξει περαιτέρω επιδρομές σε πλούσιους και διάσημους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ντετέκτιβ δεν αποκάλυψαν τις ταυτότητες άλλων πιθανών θυμάτων, τα οποία δεν γνώριζαν πόσο κοντά έφτασαν στο να πέσουν θύματα ληστείας, καθώς οι κλέφτες πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές αποστολές και έκαναν πρόβα τις διαδρομές διαφυγής.

Tamara Ecclestone και σύζυγος

Οι Jovanovic, Maltese και Donati εκδόθηκαν από την Ιταλία και δήλωσαν ένοχοι για συνωμοσία για διάρρηξη μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου 2019 για τις τρεις κλοπές.

Ο Jovanovic παραδέχθηκε επίσης συνωμοσία για τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μεταξύ 10 Δεκεμβρίου 2019 και 31 Ιανουαρίου 2020 και μία κατηγορία για απόπειρα μετατροπής εγκληματικής περιουσίας.

Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 11 ετών από το Isleworth Crown Court τον Νοέμβριο του 2019, ενώ οι Maltese και Donati καταδικάστηκαν ο καθένας σε οκτώ χρόνια και εννέα μήνες φυλάκισης.

Οι άνδρες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο στο Δυτικό Λονδίνο υπό την προστασία ένοπλης αστυνομικής φρουράς, ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε από πάνω τους.

Αφαντα τα περισσότερα κοσμήματα της Tamara Ecclestone

Μόνο μερικά από τα κοσμήματα της Tamara Ecclestone έχουν ανακτηθεί, ενώ τα υπόλοιπα λάφυρα αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών πιστεύεται ότι έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Από τους Λάμπαρντς είχαν κλαπεί ρολόγια και κοσμήματα αξίας περίπου 60.000 λιρών, ενώ έλειπαν από το ακίνητό τους στο Τσέλσι την 1η Δεκεμβρίου.

Στις 10 Δεκεμβρίου, η συμμορία έβαλε στο στόχο το σπίτι του Srivaddhanaprabha στο Knightsbridge, το οποίο είχε μετατραπεί σε ιερό από την οικογένειά του μετά τον θάνατό του, σε ηλικία 60 ετών, σε συντριβή ελικοπτέρου λίγο μετά την απογείωσή του από το στάδιο King Power στις 27 Οκτωβρίου 2018.

Ανάμεσα στα αντικείμενα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου λιρών που εκλάπησαν ήταν και ένα ρολόι TAG Heuer που φορούσε πριν αναχωρήσει για το Λέστερ εκείνη την ημέρα.

Οι διαρρήκτες άνοιξαν ακόμη και ένα μπουκάλι σαμπάνιας Cristal αξίας 500 λιρών για να πιουν και αργότερα το γιόρτασαν με ένα γεύμα σούσι αξίας 760 λιρών στο εστιατόριο Zuma του Knightsbridge.

Πηγαίνοντας για την κλοπή στο σπίτι της Miss Ecclestone, έκλεψαν ένα πακέτο τσίχλες από ένα περίπτερο στο σταθμό Victoria, ενώ σταμάτησαν σε ένα κατάστημα για να αγοράσουν καφέ και γλυκά.

Ο Γιοβάνοβιτς και ο Βούκοβιτς εθεάθησαν αργότερα σε κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στο πολυκατάστημα Harrods να ξοδεύουν χιλιάδες λίρες σε είδη πολυτελείας και να εγγράφονται σε κάρτες επιβράβευσης χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα.

Tamara Ecclestone και σύζυγος

Πηγή