Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Ρεσιτάλ μικρόνοιας και μικροψυχίας» -Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για το σήμα του κόμματος δίπλα στου Ερυθρού Σταυρού

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση που εξέδωσε και κατηγορούσε τη ΝΔ πως έβαλε το σήμα της μαζί με αυτό του Ερυθρού Σταυρού, έδωσε το κυβερνών κόμμα.

«Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από την Κοινωνία των Πολιτών για το γεγονός ότι χρειάστηκε να εκδώσουμε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, αλλά το αποψινό ρεσιτάλ μικρόνοιας και μικροψυχίας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Με περισπούδαστο ύφος η Κουμουνδούρου έφτασε στο έσχατο κατάντημα να κάνει μαθήματα καταστατικού και ουδετερότητας στον Ερυθρό Σταυρό με αφορμή αφίσα της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο κείμενο που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, προστίθεται: «Τι το τόσο τρομερό λέει η αφίσα που προκάλεσε την οργή του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που οι εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία σοκάρουν τη διεθνή κοινή γνώμη; Ότι η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για να συμβάλει στην προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού για την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού στους Ουκρανούς πολίτες και τους Έλληνες ομογενείς που δοκιμάζονται. Αν βλέπουν κάτι μεμπτό σε αυτό, το μικρότερο πρόβλημα που έχουν είναι στην κατανόηση κειμένου.

Έχουν, μάλιστα, το θράσος να διευκρινίζουν στην κατάπτυστη ανακοίνωσή τους ότι “κάθε κόμμα έχει υποχρέωση να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια τον Ερυθρό Σταυρό”. Πού είναι η προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες να συνδράμουν έμπρακτα στις πρωτοβουλίες για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία; Πουθενά! Επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά ότι για τους συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα η αλληλεγγύη εξαντλείται σε δηλώσεις, το πολύ σε διαδηλώσεις».

Τέλος, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι «έχει αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την αλληλεγγύη ως πράξη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ακολουθήσουν ούτε καν σε αυτό, ας σιωπήσουν. Έστω αυτές τις τραγικές για την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα ώρες, ας μην υπενθυμίζουν τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού τους».

Η ανακοίνωση του ΖΥΡΙΖΑ που προκάλεσε την απάντηση της ΝΔ

«Το είδαμε και αυτό! Μετά την αναμετάδοση από προξενεία μας κομματικού βιντεοκλίπ της Νέας Δημοκρατίας, κυκλοφόρησε αφίσα με το σήμα του κόμματος δίπλα σε αυτό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με πρόφαση την συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στην Ουκρανία», είχε αναφέρει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο που υπέγραφαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Ανδρέας Ξανθός, η αξιωματική αντιπολίτευση πρόσθετε: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οφείλει, βάσει του καταστατικού του και της ένταξής του στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού, να τηρεί την αρχή της ουδετερότητας, της αποφυγής δηλαδή να ταυτίζεται με οποιαδήποτε πολιτικό κόμμα ή ιδεολογία. Είναι αδιανόητη η συνύπαρξη του ιστορικού εμβλήματος του ΕΕΣ με το λογότυπο ενός πολιτικού κόμματος».

Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να συμπράξει σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Ερυθρού Σταυρού και των βασικών αρχών του ερυθροσταυρίτικου κινήματος».

«Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια τον Ερυθρό Σταυρό. Για το καλό όσων έχουν ανάγκη την υποστήριξή του, όμως, όχι για την δική του προβολή. Ο Ουκρανικός λαός χρειάζεται κάθε βοήθεια που μπορούμε να του δώσουμε, ατομικά και συλλογικά. Ας πάψει όμως επιτέλους να βλέπει το κυβερνητικό κόμμα τα πάντα με τα μικροκομματικά γυαλιά της επικοινωνίας.

Αναμένουμε την άμεση ανάκληση της αφίσας. Στηρίζουμε την συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για το σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, όχι όμως ως επιχείρηση για μικροκομματικά οφέλη κατά παράβαση των αρχών του Ερυθρού Σταυρού», σημείωνε ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή