Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Ρωσία: Δημοσιογράφος διώκεται επειδή επέκρινε τον στρατό για την εισβολή στην Ουκρανία

Ένας γνωστός Ρώσος δημοσιογράφος και αντιφρονών, ο Ιλία Αζάρ, δήλωσε σήμερα ότι διώκεται επειδή επέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αζάρ επεσήμανε στο κανάλι του στο Telegram ότι έχουν ασκηθεί εναντίον του διώξεις επειδή «επέκρινε τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και των πολιτών της και να διατηρηθεί η διεθνής ειρήνη».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κατηγορία αυτή βασίζεται σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

«Είχα αρχίσει να σκέφτομαι με ανησυχία ότι με είχαν ξεχάσει ή ότι δεν αντιτίθεμαι αρκετά ξεκάθαρα στον πόλεμο», σχολίασε ειρωνικά ο Αζάρ.

Ο δημοσιογράφος, που αυτή την περίοδο δεν βρίσκεται στη Ρωσία, κινδυνεύει, όπως δηλώνει ο ίδιος, με πρόστιμο έως και 100.000 ρούβλια (1.400 ευρώ σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία).

Ρωσία: Αυξάνονται οι διώξεις επικριτών της εισβολής στην Ουκρανία

Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ρωσικές αρχές έχουν αυξήσει τις διώξεις εναντίον των επικριτών αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης.

Εξάλλου η Ρωσία έχει ενισχύσει το νομικό της οπλοστάσιο ώστε να μπορεί να επιβάλει αυστηρά πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης σε οποιονδήποτε κρίνεται ένοχος ότι επέκρινε τον στρατό ή δημοσίευσε «ψευδείς πληροφορίες» για την εισβολή.

ΗΠΑ: Δεν δώσαμε στην Ουκρανία στοχευμένες πληροφορίες για το Moskva -«Δεν βοηθήσαμε, δεν ξέραμε ότι θα το χτυπούσαν»

Bild: Διάγγελμα του καγκελάριου Σολτς την Κυριακή -Με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ηλικίας 37 ετών ο Αζάρ είναι ένας δημοσιογράφος που εργάζεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η εφημερίδα Novaïa Gazeta, η οποία ανέστειλε την κυκλοφορία της στα τέλη Μαρτίου λόγω του κλίματος που επικρατεί στη Ρωσία.

Επίσης είναι δημοτικός σύμβουλος σε συνοικία της Μόσχας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές αρχές ασχολούνται μαζί του. Το 2020 πέρασε 10 ημέρες στη φυλακή επειδή διαδήλωσε μόνος τους στη Μόσχα. Η κράτησή του προκάλεσε διαμαρτυρίες.


Πηγή