Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ρωσία: Νέο τελεσίγραφο στη Μαριούπολη -Προσφέρει εκεχειρία την Τετάρτη αν παραδοθούν οι Ουκρανοί αμαχητί

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει εκεχειρία στη Μαριούπολη την Τετάρτη, ώστε να παραδοθούν οι Ουκρανοί μαχητές.

Η πληροφορία αυτή προκύπτει από το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ενώ μεταδόθηκε και από ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι εξαιρετικά δύσκολη τις τελευταίες ώρες, καθώς η αντίσταση των Ουκρανών οχυρώθηκε στο τελευταίο προπύργιο, το εργοστάσιο Azovstal.

H Oυκρανία απορρίπτει τα ρωσικά τελεσίγραφα στη Μαριούπολη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα ξεκινήσει την εκεχειρία στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Μόσχας, 14:00 ώρα Ελλάδας) για να δώσει την ευκαιρία στους Ουκρανούς μαχητές να παραδώσουν τα όπλα και να απομακρυνθούν αλώβητοι.

Το Reuters επίσης σημείωσε πως η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι προσέφερε μια εκεχειρία στη Μαριούπολη και την Τρίτη, αλλά «ούτε ένας Ουκρανός στρατιώτης δεν τη δέχτηκε».

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στη Μαριούπολη θα πολεμήσουν ως το τέλος και θα απορρίψουν τα ρωσικά τελεσίγραφα. Νωρίτερα, η Ρωσία καλούσε τους Ουκρανούς να παραδοθούν, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν την «χωρίς νόημα» αντίσταση, να παραδώσουν τα όπλα και να «μην προκαλούν τη μοίρα τους».

Άμαχοι βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal -Βόμβες καταστροφής καταφυγίων ρίχνει η Μόσχα

Ενώ κυκλοφορούν αναφορές για αμάχους που βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal, η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για χρήση πυρομαχικών καταστροφής καταφυγίων, τα οποία είναι βόμβες που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή σκληρών στόχων, ή στόχων που βρίσκονται σε υπόγεια, όπως καταφύγια.

Η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Χθες Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια, κάτω από το εργοστάσιο αυτό.

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και πρόσθετη στήριξη στην Ουκρανία από δυτικές χώρες

Όσο η Ουκρανία προετοιμάζεται για την ύστατη μάχη στη Μαριούπολη και για τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς, ηΔύση στηρίζει με περισσότερο οπλισμό την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σήμερα ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων, αλλά και να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία, κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη συμμετοχή πολλών ηγετών συμμαχικών χωρών. Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε πρόσθετη στήριξη με όπλα στην Ουκρανία, ενώ και η Γερμανία προανήγγειλε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.


Πηγή