Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Σήμερα η διυπουργική για το τελετουργικό της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου -Το επικρατέστερο σενάριο

Τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και αφορούν από την απόφαση για το αν η κηδεία θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους έως την εκπροσώπηση της στην κηδεία και την άφιξη στην Αθήνα μελών από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης καλείται να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε διυπουργική σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο το τελετουργικό της κηδείας.

Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την επιδείνωση της υγείας του τέως βασιλιά την περασμένη Πέμπτη, όταν επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου οι γιοί του Παύλος και Νικόλαος και συναντήθηκαν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Η οικογένεια του εκλιπόντος είχε εικόνα από τους γιατρούς ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη και η επίσκεψη στον υπουργό Επικρατείας αφορούσε αρχικά την ενημέρωση για την κατάσταση και ουσιαστικά να συζητηθούν τα διαδικαστικά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμία της οικογένειας ήταν να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και να κηδευθεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Αρνητική η κυβέρνηση στο αίτημα για λαϊκό προσκύνημα

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκρίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης που φέρεται να είναι αρνητική στο αίτημα αυτό. Το αίτημα διατυπώνεται στη βάση ότι ο έκπτωτος βασιλιάς είχε διατελέσει αρχηγός του κράτους έως το 1974, ωστόσο, με το δημοψήφισμα  έχασε το αξίωμα και τους τίτλους που το συνόδευαν και η Ελλάδα εισήλθε στην μακροβιότερη περίοδο κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους η κυρίαρχη άποψη εντός της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει η κηδεία να γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους.

Το επικρατέστερο σενάριο για την κηδεία

Σχετικά με το που θα γίνει η κηδεία, είναι ένα θέμα που δεν το αποφασίζει η κυβέρνηση και αφορά την συνεννόηση της οικογένειας με την Εκκλησία και έτσι αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Μητρόπολη. Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο λαϊκού προσκυνήματος, παρότι γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται, τουλάχιστον ως προς τα μέτρα ασφαλείας, την συνδρομή της αστυνομίας και η εικόνα που υπάρχει είναι πως δεν θα ήθελαν από κυβερνητικής πλευράς να είναι κάτι που θα διαρκέσει για δύο ή τρεις μέρες. Αυτό που φαίνεται να επικρατεί τελικά είναι η σορός να μεταφερθεί στην Μητρόπολη λίγες ώρες πριν την κηδεία και εκεί όποιος επιθυμεί να προσκυνήσει. Η ταφή του θα γίνει στο Τατόι, στους βασιλικούς τάφους, όπου έχει ταφεί και η μητέρα του Φρειδερίκη και βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.

Ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν στη διυπουργική σύσκεψη που θα γίνει αμέσως μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή μεταξύ άλλων του Γ. Γεραπετρίτη και του υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Στην Αθήνα αναμένεται να φτάσουν για την κηδεία του τέως βασιλιά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης μεταξύ των οποίων εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Ο βασιλιάς Κάρολος, παρότι διατηρούσε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον εκλιπόντα δεν θα έρθει στην Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος. 


Πηγή