Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Σαουδική Αραβία: Για «εσχάτη προδοσία» εκτελέστηκαν δύο στρατιωτικοί

Οι σαουδαραβικές αρχές εκτέλεσαν χθες Πέμπτη δυο στρατιωτικούς, ανάμεσά τους πιλότο, που καταδικάστηκαν για «εσχάτη προδοσία», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω τη φύση των κατηγοριών σε βάρος τους.

Οι δυο αξιωματικοί, ο αντισμήναρχος Ματζίντ μπιν Μούσα Αουάντ αλ Μπαλάουι και ο ταγματάρχης Γιούσεφ μπιν Ράντα Χασάν αλ Αζούνι, συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Και οι δυο κρίθηκαν ένοχοι για «προδοσία» και «παράβαση καθήκοντος» έναντι «της πατρίδας και της τιμής της στρατιωτικής υπηρεσίας».

Οι εκτελέσεις τους έγιναν στην Τάιφ (δυτικά), όπου οι αρχές εξέφρασαν πάντως εμπιστοσύνη στους «πιστούς άνδρες των ενόπλων δυνάμεων».

Σπάνιες οι θανατώσεις στρατιωτικών στη Σαουδική Αραβία

Οι θανατώσεις στρατιωτικών είναι σπάνιες στη Σαουδική Αραβία, όπου επικρατεί άκρα μυστικότητα όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι πιο πρόσφατες εκτελέσεις του είδους στο βασίλειο ανάγονται στον Απρίλιο του 2021, όταν θανατώθηκαν τρεις στρατιωτικοί που είχαν επίσης κατηγορηθεί για «προδοσία».

Συνολικά 106 άνθρωποι έχουν θανατωθεί από την αρχή της χρονιάς στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις.

Το 2022, οι αρχές στο βασίλειο εκτέλεσαν 147 ανθρώπους, κατά τη Διεθνή Αμνηστία.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των κρατών που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, πίσω μόνο από την Κίνα και το Ιράν, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.


Πηγή