Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Σβήνουν οι ελπίδες, αλλά τα θαύματα συνεχίζονται [βίντεο]

Πέντε ημέρες έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, κι ενώ οι ελπίδες για επιζώντες μειώνονται δραματικά, τα θαύματα συνεχίζονται.

Την ώρα που πάνω από 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, η οργή του λαού ξεχειλίζει για την κρατική ολιγωρία αλλά και τα εγκληματικά κατασκευαστικά λάθη, ενώ οι λεηλασίες συνεχίζονται. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ επισημαίνουν πως «πλησιάζει το τέλος του παραθύρου έρευνας και διάσωσης».

Την ίδια όμως στιγμή, τα θαύματα συνεχίζονται και τα σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο που έχουν σπεύσει για βοήθεια, συνεχίζουν να απεγκλωβίζουν επιζώντες μέσα από τα ερείπια.

Παρά τις αντιξοότητες, παρά τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, μένοντας πάνω από 100 και πλέον ώρες θαμμένοι ζωντανοί κάτω από τόνους μπάζων.

Τα «θαύματα» συνεχίζονται 130 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία

Ένας
67χρονος, ο Αμπντουλκερίμ Μπέι και η
σύζυγός του Σενέμ, βρέθηκαν κάτω από τα
συντρίμμια κατά την 6η μέρα διάσωσης
από την ομάδα έρευνας στο Καχραμανμαράς.

Ένα 16χρονο αγόρι ονόματι Χεντίλ διασώθηκε επίσης ζωντανό από το διαμέρισμά του στο Καχραμάνμαρας.

Στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, 132 ώρες μετά το σεισμό, ο Σεζάι Καραμπάς διασώθηκε λίγο μετά την 5χρονη του κόρη. Σύμφωνα με το CNN Turk, παρακάλεσε τους διασώστες να αναζητήσουν και τη σύζυγό του, η οποία πίστευε πως ήταν ακόμη ζωντανή πίσω από μαι πόρτα. «Σας είμαι για πάντα ευγνώμων» είπε στους διασώστες του.

Μια
70χρονη γυναίκα, η Μενεκσέ Ταμπάκ,
διασώθηκε μετά από 121 ώρες από το χτύπημα
του σεισμού, στο σπίτι της στην πόλη
Καχραμάνμαρας.

Η διάσωση της 70χρονης Μενεκσέ Ταμπάκ
Η διάσωση της 70χρονης Μενεκσέ Ταμπάκ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένα 16χρονο αγόρι ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια στην ίδια περιοχή.

Σε δάκρυα χαράς ξέσπασαν οι διασώστες όταν εντόπισαν και έβγαλαν ζωντανή την 7χρονη Μπελέν, που είχε παγιδευτεί για 131 ώρες στην επαρχία Χατάι.

Μια ολόκληρη οικογένεια ονόματι Ναρλί διασώθηκε επίσης 133 ώρες μετά τον σεισμό. Τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν πρώτη την 12χρονη κόρη Νεχίρ Ναζ Ναρλί και μετά τους δύο γονείς της.

Νωρίτερα είχε απεγκλωβίσει μια πενταμελή οικογένεια στην πόλη Nurdagi, στην επαρχία Γκαζιαντέπ. Οι διασώστες επευφημούσαν και φώναζαν: «Ο Θεός είναι μεγάλος» καθώς το τελευταίο μέλος της οικογένειας, ο πατέρας, μεταφέρθηκε σε ασφάλεια.

Η Αλιγιέ Νταγκλί μόλις δύο ετών διασώθηκε 133 ώρες έπειτα από το σεισμό.

Μια ώρα νωρίτερα, η 4χρονη Σενγκούλ και ο πατέρας της ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα.


Πηγή