Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων

Σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα (22/09) το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων, από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.opengov.gr/ ypoian/?p=11247). Θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00.

Στην αρμόδια επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα συμμετέχουν εκτός από το υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων αναφέρεται σε όλα τα είδη Δημοσίων Συμβάσεων (προμήθεια αγαθών, παροχή υπηρεσιών και δημόσια έργα) και έχει σκοπό να αξιοποιήσει τη δυναμική των δημοσίων συμβάσεων στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τους τομείς αυτούς, αλλά και μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την πρωτογενή παραγωγή προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως Πράσινη Δημόσια Σύμβαση νοείται η διαδικασία με την οποία οι δημόσιες αρχές επιδιώκουν να συνάψουν συμβάσεις για αγαθά, υπηρεσίες και έργα με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, σε σύγκριση με αγαθά, υπηρεσίες και έργα που επιτελούν την ίδια πρωταρχική λειτουργία και τα οποία θα αποτελούσαν το αντικείμενο της σύμβασης υπό άλλες συνθήκες.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων θέτει σταδιακά στις δημόσιες αρχές ποσοτικούς στόχους για επιλεγμένα προϊόντα, υπηρεσίες και έργα στα οποία θα εφαρμοστούν περιβαλλοντικά κριτήρια και θα επικαιροποιείται κάθε τρία χρόνια. Το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μία σειρά από ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και πιλοτικές δράσεις εφαρμογής των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Η δημόσια διαβούλευση διενεργείται στο opengov.gr και προσκαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως αναθέτουσες αρχές, οικονομικούς φορείς, κλαδικούς φορείς, συνδέσμους και επιμελητήρια, να μελετήσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων και να καταθέσουν τις απόψεις τους με στόχο τον εποικοδομητικό διάλογο και τη βέλτιστη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Όπως υπενθυμίζεται στο σχετικό σχέδιο δράσης και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δημόσιες δαπάνες σε αγαθά, υπηρεσίες και έργα αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ήτοι 1,8 τρις ευρώ ετησίως. Οι δαπάνες αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στις προμήθειες ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού υλικού, συσκευών πληροφορικής, κατασκευές, κλωστοϋφαντουργία, τρόφιμα, ενέργεια, χαρτί, έπιπλα, μεταφορές και υλικά καθαρισμού.

Όλα αυτά τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα έργα έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια του συνολικού κύκλου ζωής τους, από την παραγωγή, τη χρήση έως και την απόσυρσή τους. Είναι υπεύθυνα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη ρύπανση, τη μείωση της βιοποικιλότητας και την εξάντληση των φυσικών πόρων.

Ειδικότερα, η σταδιακή εφαρμογή περιβαλλοντικών κριτηρίων στις δημόσιες συμβάσεις αναμένεται να συμβάλει στα εξής:

  • Στη μείωση του ενεργειακού και οικολογικού αποτυπώματος, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Στη μείωση των αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον.
  • Στη συμβολή στην αειφορική και αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων και της ενέργειας.
  • Στην προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.
  • Στην εξοικονόμηση δημοσίων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος του κύκλου ζωής.
  • Στην τόνωση της ζήτησης των δευτερογενών υλικών, ενισχύοντας την εγχώρια επιχειρηματικότητα, τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, τις υπηρεσίες επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, καθώς και το κυκλικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης αντί του γραμμικού.
  • Στην ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, στην αναπαραγωγή και επέκταση του μοντέλου προμηθειών και στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή