Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σε ευρωπαϊκό τοίχο η τουρκική προκλητικότητα: Η έκθεση-κόλαφος της Ευρωβουλής και η πληρωμένη απάντηση Σαλβίνι

Σε τοίχο προσκρούουν διαρκώς στο διεθνές πεδίο, οι ανιστόρητες αναθεωρητικές λογικές και προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος.

Η Αθήνα, όπως έχει διαμηνύσει διά του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη πολλάκις, έχει διεθνοποιήσει τις τουρκικές προκλήσεις σε όλα τα φόρα: Από την επιστολή στον ΟΗΕ στην οποία απορρίπτονται στο σύνολό τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, ως αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων – μέχρι την ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Μάλιστα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι«η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα» για να προσθέσει πως «η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ακόμη: «Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας».

Μητσοτάκης: Γραφική η ρητορική της Τουρκίας

Ενώ ταυτόχρονα διεμήνυσε: «Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική μπορώ να πω», είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Σε όλα αυτά ήρθε ως κόλαφος στην Τουρκία η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Άγκυρα αντέδρασε οργίλα και με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ έβαλε κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση (του Ευρωκοινοβουλίου) που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν».

«Απορρίπτουμε τη ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο κάνει μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την Τουρκία στην έκθεσή του», προσθέτει το ΥΠΕΞ της γείτονος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας

«Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του, που ανέχεται να φωλιάζουν μέσα του ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, δεν προκαλεί έκπληξη. Γι’ αυτό το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού.

Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν.

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανά της να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία προσχώρησης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση της βίζας, να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδίως τους Εθελοντικούς Ανθρωπιστικούς Δεσμούς στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής.

Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική, αντί για ενθαρρυντικά βήματα αναφορικά με αυτά τα ζητήματα, αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του».

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που έκανε «μπαρούτι» την Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -την οποία υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές- στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης στην Τουρκία. Επικρίνει την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα, καταδικάζει το καθεστώς Ερντογάν και στέλνει μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Συνεχής οπισθοδρόμηση

Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία κάνει βήματα πίσω και η επιδείνωση της κατάστασης είναι προφανής με την κατάφωρη παραβίαση βασικών αρχών που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το θεσμικό όργανο υπεράσπισης των ευρωπαϊκών και οικουμενικών αρχών και δικαιωμάτων.

Καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς προς Ελλάδα και Κύπρο

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή, στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση.

Να αποσύρει η Τουρκία τα στρατεύματά της από την Κύπρο

Καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.

Καταδικάζουν ακόμη την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Κύπρου, αλλά και τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.

Καλούν την Τουρκία να δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με το ρόλο της ως νόμιμη κοινότητα στη νήσο και καλούν την Επιτροπή να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επαφή με την κοινότητα αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντιρρήσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι ευρωβουλευτές καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με καλή πίστη, να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, σύμφωνα με τις αξίες και τις νομικές απαιτήσεις της ΕΕ, και να απόσχει από την άσκηση αδικαιολόγητης πίεσης κατά τη διαδικασία αυτή. Υπό τις παρούσες σοβαρές συνθήκες, είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να ενεργούν με προορατικότητα και να επικυρώσουν ταχέως τα πρωτόκολλα προσχώρησης των δύο χωρών.

Η σημασία της στενής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας

Πάντως, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την προθυμία της Τουρκίας να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, και τονίζουν τη ζωτική σημασία της καλής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, ενώ ευχαριστούν την Άγκυρα για τη σταθερή ευθυγράμμισή της με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προσφυγικό

Η έκθεση επαινεί τις προσπάθειες της Τουρκίας να συνεχίσει να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο και σημειώνει τη συνεχή παροχή ενωσιακής χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτόν, την οποία οι ευρωβουλευτές δεσμεύονται να διατηρήσουν στο μέλλον.

Υποστηρίζουν επίσης την πρόταση της Επιτροπής να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση μιας αμοιβαία επωφελούς τελωνειακής ένωσης, αλλά προειδοποιούν ότι το Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει μια τελική συμφωνία μόνον εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες δημοκρατικές προϋποθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Παραμένει η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Συνοψίζοντας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλήγει ότι δεν μπορεί, στο παρόν στάδιο, να δικαιολογήσει την τροποποίηση της θέσης του σχετικά με την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2018.

Ματέο Σαλβίνι: Τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα -Δεν θα γυρίσουμε στην Οθωμανική αυτοκρατορία

Ξεκάθαρη δήλωση υπέρ της Ελλάδας και κατά της τουρκικής προκλητικότητας έκανε ο Ματέο Σαλβίνι.

«Τα νησιά της Ελλάδας ανήκουν στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται κανείς ούτε να το διευκρινίσει. Όταν η Τουρκία κάνει συγκεκριμένες επιλογές, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, πρέπει να τονίζουμε με σαφήνεια ότι δρα μόνο εξ ονόματός της και ότι η επιστροφή στην Οθωμανική αυτοκρατορία δεν είναι, θα έλεγα, στην ημερήσια διάταξη της ατζέντας μας», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Παράλληλα, ο γραμματέας της Λέγκα υπογράμμισε ότι είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Ρώμη, παρά το ότι ο ίδιος διατηρεί αποστάσεις και ασκεί κριτική στην ‘Αγκυρα, με στόχο να συζητήσει πρωτοβουλίες που μπορεί να συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.


Πηγή