Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης του φασισμού και του αντισημιτισμού θέλησε να στείλει σήμερα η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συμμετέχοντας μαζικά σε σιωπηλή διαμαρτυρία για την καταστροφή του Μνημείου του Εβραϊκού Νεκροταφείου, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο της πανεπιστημιούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή βάνδαλοι ξήλωσαν και έσπασαν τις μαρμάρινες πλάκες του μνημείου, το οποίο είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο που υπήρχε μέχρι την Κατοχή στο χώρο του Πανεπιστημίου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094569078-0’); });

Οι πρυτανικές Αρχές, τα μέλη της Συγκλήτου, καθηγητές, αλλά και φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, προξενικές Αρχές καταδίκασαν τη βεβήλωση του μνημείου, ενώ προβληματισμός εκφράστηκε σε σχέση με τον τρόπο που θα αποτρέψει αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.

Π. Μήτκας: Η εκπαίδευση της νέας γενιάς ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν τα μνημεία

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, γνωστοποίησε πως σε συνεννόηση με τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε το μνημείο θα προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του. «Μόνο θλίψη και αποτροπιασμό προκαλεί αυτή η εικόνα του βανδαλισμένου μνημείου για το εβραϊκό νεκροταφείο στο Αριστοτέλειο. Πραγματικά απορούμε όλοι με τη σκέψη, με το μυαλό των ανθρώπων που έκαναν κάτι τέτοιο. Προφανώς θα φροντίσουμε να αποκατασταθεί σε συνεργασία και με τον αρχιτέκτονα που το σχεδίασε και το έφτιαξε, αλλά και με την Ισραηλιτική Κοινότητα. Ελπίζουμε ότι δεν θα συνεχιστούν τέτοιου είδους βανδαλισμοί και πραγματικά ο καλύτερος τρόπος είναι η εκπαίδευση, η μόρφωση, πρέπει να περάσει το μήνυμα στην νέα γενιά, σε όλους τους συμπολίτες μας ότι οι διαφορές μας μπορεί να είναι πολιτικές, μπορεί να τις συζητάμε πολιτισμένα αλλά δεν χρειάζεται να βγάζουμε το μένος μας και την οργή μας σε μνημεία, σε τόπους εκπαίδευσης όπως το Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο κ. Μήτκας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γ. Μπουτάρης: Η κοινωνία πρέπει να αποβάλει τα κτήνη

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, γνωστοποίησε ότι προχώρησε στην πρωτοβουλία που ανακοίνωσε χθες από το βήμα των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, προτείνοντας στους τοπικούς φορείς να αναζητήσουν από κοινού τρόπο να φυλάσσονται τα εβραϊκά μνημεία επί 24ώρου βάσεως. «Η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε μία κοινωνία ανεκτική με αποδοχή στη διαφορετικότητα, με αγκαλιές για όλον τον κόσμο. Και αυτά όμως, και η δημοκρατία και η αποδοχή, έχουν ένα όριο. Δεν δέχομαι τα κτήνη. Αυτοί που κατέστρεψαν το μνημείο, που έχει συμβολική σημασία, γιατί είναι στον χώρο που ήταν το αρχαιότερο εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης, αυτά τα κτήνη δεν έχουν θέση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κοινωνία πρέπει να τα αποβάλει. Έκανα ήδη μία πρόταση στις πανεπιστημιακές Αρχές, στην περιφέρεια, στο υπουργείο και φυσικά και στην αστυνομία να μαζευτούμε μέσα σε αυτή την εβδομάδα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της φύλαξης. Τα μνημεία, επειδή τα κτήνη δεν έχουν ιερό και όσιο, δυστυχώς χρειάζονται μία συστηματική και συνεχή φύλαξη», επεσήμανε.

Σ. Φάμελλος: Το μέλλον της πόλης δεμένο με το παρελθόν της

«Το μήνυμα όλων που είμαστε σήμερα εδώ είναι τόσο σιωπηλό, αλλά και ταυτόχρονα τόσο κραυγαλέο. Το “ποτέ πια”, που δηλώσαμε όλοι χθες κατά ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος είναι και ένα “ποτέ πια” στον φασισμό, στον εθνικισμό που γεννά πόλεμο, που γεννά βία. Είναι τραγική η βεβήλωση της μνήμης της πόλης που έχει γίνει εδώ, θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας, να ενώσουμε τα χέρια μας σε μια πόλη που αγαπάει τον άνθρωπο, που αγαπάει τον πολιτισμό, που αγαπά τη ζωή χωρίς διακρίσεις εθνότητας, φύλου, θρησκευτικών απόψεων και τοποθέτησης στη ζωή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, παρατηρώντας και ότι «η πόλη έδωσε την καλύτερη απάντηση βγάζοντας τον Σίμο Μπενσασσών πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης δείχνοντας ότι το μέλλον της πόλης είναι δεμένο με το παρελθόν της».

Ο Λάζαρος Σεφιχά, αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μπουτάρης για τη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων σημείωσε: «Είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό όμως δείχνει και την αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Επιτέλους ας μην είμαστε μόνο με τις καταδίκες αυτών των ενεργειών, ας αναλάβει επιτέλους η Πολιτεία τις πρωτοβουλίες αυτές οι οποίες θα οδηγήσουν κάποια στιγμή αυτούς του βάναυσους και ιερόσυλους -ειδικά για αυτό το μνημείο- να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη».

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να προασπίσει και να προστατεύσει ένα πολύ σημαντικό μνημείο εδώ για την ιστορία του ΑΠΘ και τη πόλης και να μην το αφήσει στο έλεος πραγματικά βανδάλων. Δεν είναι μόνο η προστασία η λύση, η προστασία είναι ακριβώς το να είμαστε ενεργοί πολίτες, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε τέτοια ακραία και αποκρουστικά φαινόμενα και να τα προστατεύσουμε με την παρουσία μας και την ενεργό συμμετοχή μας» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Επώνυμης Έδρας Εβραϊκών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Γεώργιος Αντωνίου.

«Δεν είναι ένας απλός βανδαλισμός, είναι σαν να επαναλαμβάνει την ιστορία και είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρεθούν και να ονοματιστούν οι πραγματικοί ένοχοι και οι ηθικοί αυτουργοί τους. Είναι απαραίτητο. Το πώς αυτό πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον βέβαια υπάρχει αυτό που πρότεινε ο δήμαρχος, η αστυνόμευση, αλλά η αστυνόμευση αυτή καθεαυτή δεν μπορεί να έχει ποτέ πλήρες αποτέλεσμα, πρέπει να καταπολεμηθεί το κίνημα αυτό του φασισμού του ναζισμού και αντισημιτισμού στη ρίζα του», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης, Σίμος Μπενσασσών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή