Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης της Αθήνας με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους

Στα άκρα δείχνει να οδηγείται για την ώρα η αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά και το χθεσινό άρθρο των Μ. Ομπστφελντ και Π. Τόμσεν, με το οποίο το Ταμείο ουσιαστικά δείχνει ως υπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση για τη λιτότητα, αναφέροντας πως θα μπορούσε να δεχθεί για λίγα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα του 1,5% του ΑΕΠ. Το σκηνικό δείχνει σύγκρουση, ενώ στο Χίλτον ξεκινάει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Παρότι το Ταμείο επαναλαμβάνει πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, καλώντας την Ευρωζώνη να λάβει μέτρα για σημαντική ελάφρυνσή του, εκφράζει τη θέση πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές των συνταξιοδοτικών της δαπανών και σε διεύρυνση της φορολογικής της βάσης (μέσω αύξησης του αφορολόγητου ορίου), ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών στόχων που θα κληθεί να επιτύχει.

Από την πλευρά του Μαξίμου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για υποχωρήσεις στα εργασιακά, ούτε για νέα μέτρα, αλλά και ότι το κλίμα πολιτικής ρευστότητας θα αντιστραφεί μόνο με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, το πρωί της Τρίτης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα. Ακόμη, απαντώντας στο άρθρο των στελεχών του ΔΝΤ για την απελευθέρωση των απολύσεων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει στα εργασιακά να επανέλθει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου υποστήριξε, μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ότι το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του, ενώ η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου άφησε αιχμές και κατά της Κομισιόν, όσον αφορά τα εργασιακά, τονίζοντας ότι «οι εκπρόσωποί της στις αίθουσες του Χίλτον, είναι διστακτικοί να υποστηρίξουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο απέναντι στο ΔΝΤ».

Μάλιστα η κόντρα δείχνει να κλιμακώνεται με ακόμη πιο επίσημο τρόπο.

Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πάλι ότι: «Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018». Σφοδρή ήταν η επίθεση έναντι του ΔΝΤ μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου των Τόμσεν – Όμπστφελντ.

«Προξενεί απορία ότι αυτοανερούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις για 3,5% και ότι θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας», τόνισε και χαρακτήρισε ψευδείς και λανθασμένες οι αναφορές που γίνονται στο άρθρο του Π. Τόμσεν.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε το ΔΝΤ για λάθη στις προβλέψεις και επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ακόμα και μετά την εγγραφή των 617 εκατ. ευρώ για την 13η σύνταξη.

Παράλληλα σημείωσε πως δεν ισχύει ότι εξαιρείται το 50% από τη φορολογία μέσω του αφορολόγητου και ότι οι συντάξεις φτάνουν στα επίπεδα των πλούσιων χωρών. Προσέθεσε δε ότι 4 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται με το φάσμα της φτώχειας.

«Θα περιμέναμε να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα το Ταμείο και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του επιμένοντας σε πλεονάσματα 1,5% και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ότι αφορά τις προβλέψεις», τόνισε.


Πηγή