Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Σοκ με την κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Πώς απετράπη μεγαλύτερη τραγωδία -Νεκροί θεωρούνται οι 6 αγνοούμενοι

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων ανεστάλησαν στη Βαλτιμόρη το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), ώρες μετά την κατάρρευση οδικής γέφυρας στο λιμάνι της πόλης των ανατολικών ΗΠΑ.

Δυστυχώς, και οι έξι άνθρωποι που αγνοούνταν θεωρείται πλέον πως είναι νεκροί, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού λιμενικού σώματος.

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι -Πώς έγινε η πρόσκρουση

Έλληνας της Βαλτιμόρης στο iefimerida.gr για τη γέφυρα που κατέρρευσε: «Πάγωσα, νόμιζα ότι ήταν τρομοκρατικό χτύπημα»

«Με βάση τη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν και τη θερμοκρασία του νερού, αυτή τη στιγμή εκτιμάμε πως δεν θα βρούμε ανθρώπους ακόμα στη ζωή», εξήγησε ο αντιναύαρχος Σάνον Γκίλριθ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το λιμενικό σώμα ολοκλήρωσε την αναζήτησή του για τους έξι εργαζόμενους σε συνεργείο συντήρησης του οδοστρώματος που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη μετά την κατάρρευσή της όταν εμβολίστηκε από φορτηγό πλοίο.

Διασώστες εντόπισαν το βράδυ της Τρίτης (26/3) μία σορό μέσα στα νερά του ποταμού Πατάπσκο, ενώ οι άλλοι πέντε αγνοούμενοι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα.

Να σημειωθεί πως άλλα δύο άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά, ο ένας πήρε εξιτήριο μετά τη νοσηλεία του καθώς έφερε βαριά τραύματα, ενώ ο δεύτερος δεν έπαθε τίποτα.

Η κατάρρευση της γέφυρας έγινε όταν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χτύπησε στην κολώνα. Ο υποναύαρχος Σάνον Γκίλριθ σημείωσε πως οι ενεργές προσπάθειες έρευνας και διάσωσης διακόπηκαν μετά από 18 ώρες, αλλά παραμένει στο σημείο η ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ρόναλντ Μπάτλερ της αστυνομίας του Μέριλαντ, οι δύτες θα επιστρέψουν στο νερό στις 6 το πρωί της Τετάρτης (12:00 ώρα Ελλάδος) για να επιχειρήσουν την ανάσυρση των σορών των έξι αγνοούμενων εργατών.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι Αρχές εντόπισαν τρία επιβατικά οχήματα, ένα φορτηγό τσιμέντου και ένα πέμπτο όχημα βυθισμένα στο νερό.

Ολικό black out πριν από την πρόσκρουση του πλοίου στη γέφυρα

Ο Κλέι Ντάιμοντ, εκτελεστικός διευθυντής και γενικός σύμβουλος της Ένωσης Αμερικανών Πλοιάρχων, δήλωσε πως ο καπετάνιος του πλοίου το οποίο προσέκρουσε στη γέφυρα της Βαλτιμόρης την Τρίτη «έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει» για να επιβραδύνει το πλοίο και να μην παρασυρθεί προς τη γέφυρα.

«Λίγα λεπτά πριν από τη γέφυρα υπήρξε πλήρης διακοπή ρεύματος στο πλοίο, που σημαίνει ότι το πλοίο έχασε την ισχύ του κινητήρα και την ηλεκτρική ισχύ. Ήταν πλήρης συσκότιση», είπε στο CNN.

Ο καπετάνιος έδωσε έδωσε εντολές να στραφεί το πηδάλιο όσο το δυνατόν πιο αριστερά και να ρίξει άγκυρα το πλοίο, ενώ ο πλοίαρχος ήταν αυτός που επικοινώνησε με το γραφείο αποστολής για να διακόψει την κυκλοφορία προς τη γέφυρα, σύμφωνα με τον Ντάιμοντ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι, με τόσο λίγο χρόνο, κανένας από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν αρκετός.

Τέλος, ανέφερε ότι οι κινητήρες του πλοίου δεν λειτουργήσαν ξανά, ενώ τα φώτα άναψαν, πιθανότατα λόγω μιας γεννήτριας έκτακτης ανάγκης που ενεργοποιήθηκε μετά το αρχικό black out.

Πώς απετράπη μεγαλύτερη τραγωδία

Τάχιστα λειτούργησαν οι Αρχές στη Βαλτιμόρη, οι οποίες διέκοψαν αμέσως την κυκλοφορία στη γέφυρα Key λίγο πριν το φορτηγό πλοίο «Dali» πέσει πάνω της και προκαλέσει την κατάρρευσή της. Η εν λόγω απόφαση φαίνεται πως απέτρεψε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Σύμφωνα με το CNN, οι υπεύθυνοι ενημερώθηκαν ότι «το πλοίο έχασε το πηδάλιό του» και ότι πλησιάζει με ταχύτητα προς τη γέφυρα και αμέσως κινήθηκαν για να κλείσουν την κυκλοφορία.

Μπάιντεν: «Φρικτό δυστύχημα, η κυβέρνηση θα πληρώσει το κόστος της ανακατασκευής»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν ένα «φρικτό δυστύχημα», ενώ δεσμεύτηκε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώσει ολόκληρο το κόστος για την ανακατασκευή της γέφυρας «Φράνσις Σκοτ Κι» στη Βαλτιμόρη.

«Πρόθεσή μου είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πληρώσει ολόκληρο το κόστος της ανακατασκευής της γέφυρας και περιμένω από το Κογκρέσο να στηρίξει την προσπάθειά μου», τόνισε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ανακατασκευή της γέφυρας.

Λόγω της κατάρρευσης, το λιμάνι της Βαλτιμόρης -το σημαντικότερο των ΗΠΑ όσον αφορά τα φορτία αυτοκινήτων- έκλεισε μέχρι νεωτέρας.

Οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας συνεχίζονται, καθώς εξετάζεται το πώς το εμπορικό πλοίο έφτασε να συγκρουστεί με έναν από τους πυλώνες της γέφυρας «Francis Scott Key».


Πηγή