Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σπάρτη, η πόλη των γενναίων

Η ιστορία της αρχαίας Σπάρτης είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου καθώς αποτέλεσε μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ήταν η γη που γέννησε τον Λεωνίδα και τους 300 γενναίους του, η πόλη που είχε το βασίλειό του ο Μενέλαος, η «κοίλη Λακεδαίμων» όπως την αποκαλούσε ο Όμηρος. Η ιστορία της Σπάρτης συνεχίστηκε και στα επόμενα χρόνια της Ελλάδας και ο Μυστράς στα βορειοδυτικά της πόλης στέκει εκεί ερειπωμένος αλλά αγέρωχος λόγω της ένδοξης ιστορίας του για να υπενθυμίζει πως υπήρξε το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού, πριν την Οθωμανική κυριαρχία.

Αλλά η Σπάρτη δεν είναι μόνο η ιστορία της, οι θρύλοι και οι παραδόσεις που τη συνοδεύουν και τα οποία σίγουρα ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το που πατάει το πόδι του στο μέρος. Πρόκειται για μία όμορφη πόλη χτισμένη σε μία καταπράσινη κοιλάδα, ανάμεσα στις οροσειρές του Πάρνωνα και του Ταΰγετου, κοντά στην δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα.

Η πόλη αποτελεί ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, με δεντροφυτεμένους δρόμους, μεγάλες πλατείες και νεοκλασικές οικοδομές, ενώ η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι γεμάτη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές και άλλα δέντρα.

Από τα θετικά του προορισμού αυτού είναι οι πολλές επιλογές για εξερεύνηση και βόλτα στις περιοχές γύρω από τη Σπάρτη. Επίσης, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σπάρτης είναι ο τάφος του Λεωνίδα, το αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού λαδιού, ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας πόλης κ.α.


Πηγή