Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Στήριξη από το Ισραήλ στα εθνικά θέματα ζήτησε ο Παυλόπουλος

Στήριξη του Ισραήλ στα κρίσιμα εθνικά θέματα της Ελλάδας, ζήτησε από τον ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για το Σκοπιανό, το Κυπριακό αλλά και την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας και Αλβανίας σε συνάρτηση με τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στην εκτενή αναφορά του στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δράση του ISIS, ενώ πρότεινε επίλυση του Παλαιστινιακού, δίκαιη και βιώσιμη και για τους δύο λαούς (ισραηλινό-παλαιστινιακό).

Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρω-ισραηλινών σχέσεων. Στο τέλος των δηλώσεων, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρ. Ρίβλιν είπε ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αμέσως ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα τη θέση της Ε.Ε., με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Θέση, ωστόσο, που «δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην Ε.Ε.», όπως ανέφερε.

Εκτός από την αναφορά του στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος βρήκε την ευκαιρία, στο πλαίσιο των δηλώσεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του, να θέσει και τα άλλα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους γείτονές της, θέματα στα οποία ζήτησε την υποστήριξη του Ισραήλ.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ζήτησε λύση το ταχύτερο δυνατό, μια λύση που να ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι μια λύση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Επανέλαβε δε, τη θέση της Αθήνας υπέρ της προσέγγισης Ε.Ε. και Τουρκίας, υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παραλλήλως, η Αθήνα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, σημείωσε, με προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

localStorage.clear();


Πηγή