Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Στα χέρια του Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον το υπουργείο Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός έσπευσε από την πρώτη στιγμή να στείλει μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνησής του, ότι δεν θα ανεχτεί από εδώ και στο εξής «καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας».

Ο Νίκος Κοτζιάς αποτελεί ήδη παρελθόν για την κυβέρνηση μετά την κόντρα που είχε με τον Πάνο Καμμένο, όμως αν και κατέβηκε από το «τρένο» δεν φαίνεται να κλείνει το κεφάλαιο.

Από το Μαξίμου ανακοινώθηκε και επισήμως ότι: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Την εξέλιξη είχε προδιαγράψει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας πως «όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο».

Με ένα αιχμηρό Tweet τοποθετήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς. «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Στις εξελίξεις παρενέβη και το Νίκος Παππάς με ανάρτησή του στο twitter: «Πριν λίγες ημέρες από το ΥΠΕΞ είχα εξάρει τη σπουδαία συμβολή του Ν. Κοτζιά στην επίλυση του “Μακεδονικού”. Ο Ν. Κοτζιάς είχε την απόλυτη στήριξη μας για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όλοι έχει χρειαστεί να βάλουμε το “εγώ” κάτω από το “εμείς”. Ειδικά στις κρίσιμες στιγμές».

Πριν λίγες ημέρες από το ΥΠΕΞ είχα εξάρει τη σπουδαία συμβολή του Ν.Κοτζια στην επίλυση του «Μακεδονικού».Ο Ν. Κοτζιάς είχε την απόλυτη στήριξη μας για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όλοι έχει χρειαστεί να βάλουμε το «εγώ» κάτω από το «εμείς».Ειδικά στις κρίσιμες στιγμές.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Πριν από λίγο, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του. Με πόνο καρδιάς την έκανα δεκτή. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινά για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες.

«Αποφάσισα να αναλάβω εγώ ο ίδιος τη θέση του υπουργού Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του, δίνοντας ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών, που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και η απόφαση να αναλάβω το ΥΠΕΞ είναι και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό, την κυβέρνησή μου θα έλεγα. Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, και ταυτόχρονα να μην ανεχτώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και μήνυμα προς τα Σκόπια, που συζητούν στη Βουλή την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. «Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που συμμετέχει με συνταγματική ονομασία ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’».

Γιατί ανέλαβε το ΥΠΕΞ ο πρωθυπουργός

Όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών για να καθησυχάσει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους η συμφωνία των Πρεσπών δεν ακυρώνεται μετά την παραίτηση Κοτζιά. Ήθελε να δείξει ότι παίρνει πάνω του την υπόθεση.

Η προτεραιότητα του πρωθυπουργού ασφαλώς θα είναι η συμφωνία για το όνομα.

localStorage.clear();


Πηγή