Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

ΣτΕ: Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο αναμόρφωσης της Εθνικής Σχολής Δικαστών Λειτουργών | ΕΛΛΑΔΑ

Η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ εξέφρασε για τις διατάξεις του νομοσχεδίου αναμόρφωσης της Εθνικής Σχολής Δικαστών Λειτουργών.

Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλάζουν τα δεδομένα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς καθορίζεται με νέες ρυθμίσεις το πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής.

Ειδικότερα, η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, γνωμοδότησε -μεταξύ των άλλων- ότι η υποχρέωση των εν ενεργεία δικαστικών να παρακολουθούν κάθε χρόνο σεμινάρια για δύο ημέρες και να βαθμολογούνται μετά την παρακολούθηση τους, που προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο, πρέπει να είναι υποχρεωτική, αλλά οι δικαστές δεν πρέπει να εξετάζονται στη συνέχεια για το τι κατάλαβαν από την παρακολούθηση τους.

Νωρίτερα, στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε ότι θα φέρει τροπολογία που θα παρατείνει την ισχύ των πινάκων διοριστέων δικαστικών υπαλλήλων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Ο κ. Τσιάρας είπε ότι με την τροπολογία στο υπό επεξεργασία, νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών, «θα παρατείνουμε την ισχύ των πινάκων διοριστέων δικαστικών υπαλλήλων από την 1Κ του 2017, την 2K του 2017 και την 8Κ του 2017, τις 31/12/2022, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε 129 επιπλέον δικαστικούς υπαλλήλους».

Παράλληλα, και αναφερόμενος στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου για τα επιμορφωτικά προγράμματα των δικαστών, ο κ. Τσιάρας είπε ότι εξετάζει το αν θα μπαίνει στον υπηρεσιακό φάκελο του δικαστικού λειτουργού, το πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης των σεμιναρίων.

Υπενθυμίζεται ότι, υπέρ του νομοσχεδίου με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών» τάχθηκε η πλειοψηφία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Θετική επί του σχεδίου νόμου ήταν Νέα Δημοκρατία, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ήταν κατά.


Πηγή