Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Στην Ισπανία ο Δένδιας: Συναντήθηκε με τον ομόλογό του, στο επίκεντρο Ανατ. Μεσόγειος, Ουκρανία, μεταναστευτικό

Συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José Manuel Albares Bueno), είχε ο Νίκος Δένδιας.

Μετά το τέλος της συνάντησης των κ.κ. Δένδια και Αμπάρες στη Μαδρίτη, ακολούθησαν οι κοινές τους δηλώσεις.

Οι συνομιλίες εστίασαν στην αναπτυσσόμενη συνεργασία Ελλάδας και Ισπανίας, καθώς και στον συντονισμό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης επί κοινών αξιών, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 24 Φεβρουαρίου, την ενεργειακή ασφάλεια, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών

Όπως είχε γίνει γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μαδρίτη, υπογράφονται και Μνημόνια Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Συνάντηση Δένδια με την πρόεδρο του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Μαδρίτη, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε νωρίτερα με την πρόεδρο του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) της Ισπανίας, Μεριτσέλ Μπατέτ (Meritxell Batet).

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε «γόνιμη συζήτηση για την ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, την κοινή μεσογειακή ταυτότητα μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, θέματα ΕΕ και τις προκλήσεις για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του προσφυγικού-μεταναστευτικού».

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μαδρίτη ξεκίνησε με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων της Ισπανίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας και Ισπανίας και η συνεργασία στη βάση των κοινών αξιών, θέματα της ΕΕ, η εισβολή στην Ουκρανία και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Πριν από την επίσκεψή του στην ιβηρική χώρα, ο κ. Δένδιας είχε υποδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 3 Μαΐου, τον νέο πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα.

Η συζήτηση εστίασε στην προώθηση των διμερών σχέσεων, καθώς και στις προσεχείς επαφές για την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του ΥΠΕΞ στο Twitter.


Πηγή