Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Στη Λέσβο ο Γιάννης Μουζάλας

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προκειμένου να συναντηθεί με τοπικούς φορείς και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ώστε να συζητήσουν τις επιπτώσεις της παρουσίας περίπου 5.000 προσφύγων και μεταναστών στην τοπική κοινωνία.

Επίσης, ο κ. Μουζάλας θα επισκεφθεί τους προσφυγικούς καταυλισμούς, καθώς και το αρματαγωγό «Λέσβος», που βρίσκεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης για τη φιλοξενία περίπου 100 μεταναστών, έως ότου βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και ανασυνταχθεί το hotspot της Μόριας.

Εν τω μεταξύ, έστειλε επιστολή στον κ. Γαληνό, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «μονομερή ενέργεια που βλάπτει ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου» την άφιξη του «Λέσβος», με αφορμή τη χωρίς καμία προσυνεννόηση τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο λιμάνι.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε «να αφήσουμε για αργότερα την αναζήτηση ευθυνών και ενόχων για τη διαμορφωμένη κατάσταση. Να αποφύγουμε την άγονη ρήξη που κανείς δεν θέλει και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Να βρούμε πάλι μαζί τρόπους να σώσουμε ζωές».

«Γνωρίζουμε την κόπωση του πληθυσμού και ποικιλοτρόπως προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με ενισχυτικές αλλά και ανταποδοτικές δράσεις», σημείωσε και αναφέρθηκε στην υδροδότηση χωριών στην περιοχή της Μόριας, στην καταβολή 750.000 ευρώ ως επιχορήγηση του κράτους προς τον δήμο Λέσβου από τα παράβολα των μεταναστών και στη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

«Επιπροσθέτως, προχωρήσαμε σε προγραμματισμό για τη δημιουργία νέου λιμένος, δημιουργία νέου κολυμβητηρίου, ανακαίνιση παλαιού κολυμβητηρίου και μετατροπή του σε εκθεσιακό κέντρο. Τέλος, ανταποκρινόμενοι στο πάγιο κοινό μας αίτημα η κυβέρνηση πέτυχε την αναστολή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν δοκιμαστεί από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Έχουμε προχωρήσει επίσης σε ενίσχυση της αστυνόμευσης όπως και των δομών Υγείας του νησιού», πρόσθεσε.


Πηγή