Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Στο πλευρό της Ουγγαρίας η Πολωνία απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Την αντίθεσή της σε κάθε κύρωση που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουγγαρία εξέφρασε η Πολωνία, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, στην οποία το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων στη Βουδαπέστη για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Πολωνία ξεκαθάρισε πως θα μπλοκάρει κάθε τέτοια ενέργεια.

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να κάνει εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που κρίνει κατάλληλες» σχολίασε σε ανακοίνωσή του αργά χθες το απόγευμα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ενέργειες που στοχεύουν κατά των κρατών μελών το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βαθαίνουν τους διαχωρισμούς εντός ΕΕ και να αυξάνουν την υπαρκτή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε χθες την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία για την παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και των πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και για διαφθορά, με την ενεργοποίση του άρθρου 7.

Μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2010, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να ασκήσει πιέσεις σε δικαστήρια, μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ. Είναι επίσης ο «επικεφαλής» του αντίλογου προς την Άγκελα Μέρκελ και άλλους που είναι υπέρ της υποδοχής περισσότερων μουσουλμάνων προσφύγων στην Ευρώπη.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ουγγαρία απάντησε κάνοντας λόγο για «μικροπρεπή εκδίκηση» από την πλευρά των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης σε βάρος της Ουγγαρίας. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο προανήγγειλε πως η χώρα του θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, όπως υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

localStorage.clear();


Πηγή