Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Στο προσφυγικό και το Κυπριακό αναφέρθηκαν οι ηγέτες του Νότου στην 4η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο

Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και στα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες του Νότου αναφέρθηκαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Νότου μετά την ολοκλήρωση της 4ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

«Να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή που είναι θετική, για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ε.Ε. σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η άμυνα, οι υποδομές, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Επιδιώκουμε κοινές δημόσιες πολιτικές και κοινούς προϋπολογισμούς, τόνισε και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή στην Ευρώπη. Οι θέσεις των χωρών του Νότου συγκλίνουν στη μεταναστευτική πολιτική. Υπάρχει ανάγκη για Ευρώπη με κοινωνική συμμετοχή, οι χώρες μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο , τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Αναζητούμε την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί αλλά και ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές και τόνισε ότι απαιτείται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη εις το έπακρον για τις χώρες της πρώτης γραμμής όπως είναι οι χώρες του Νότου. Τόνισε επίσης πως η Κύπρος θα φιλοξενήσει τον Μάρτιο την 5η Σύνοδο.

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά την τραπεζική φορολογική νομισματική ένωση με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, και περισσότερες θέσεις εργασίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε την ανάγκη να επαναφέρουμε όπως είπε τις διαβουλεύσεις των πολιτών. Συγκλίνουμε σε σημεία όπως πιο δημοκρατική Ευρώπη, να ενισχύσουμε τα σύνορα μας και να θέσουμε το ζήτημα αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό και να εργαστούμε για ομοφωνία σε ζητήματα νομισματικής ολοκλήρωσης, ανέφερε ο Μακρόν.

«Μερικές χώρες βιώσαν την κρίση περισσότερο από άλλες» τόνισε στις δηλώσεις του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη επανέρχεται και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

«Είναι βασικό για την Ευρώπη όλοι οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν μια δουλειά και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους», είπε ο κ. Ραχόι ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα το χαρακτληρισε την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ και σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες του Νότου για την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα.

Η διακήρυξή μας ήταν σαφής για τη χρηματοδοτική πολιτική και το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζ.Μουσκάτ.

Όπως όλοι υπογραμμίσαμε η Σύνοδος γίνεται για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε την Ευρώπη. Επίσης ότι σημαντικό είναι να υπάρξουν στην ΕΕ εργαλεία οικονομικής σύγκλισης για να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη και πιστεύουμε σε ακόμη πιο δημοκρατική Ευρώπη δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Α.Κόστα.

localStorage.clear();


Πηγή