Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Στρατιώτες στη Ρουμανία στέλνει η Γαλλία -Στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ | ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία σκοπεύει να στείλει «πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες στη Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Αυτό δήλωσε σήμερα η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου μαζί με την ομόλογό του της Γερμανίας.

«Για αυτόν τον λόγο πήγα στη Ρουμανία την Πέμπτη. Προφανώς ανταλλάξαμε απόψεις με τους Ρουμάνους εταίρους μας για το θέμα αυτό», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί. Στις 19 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει «σε νέες αποστολές (…) ιδίως στη Ρουμανία».

Οι επόμενες κινήσεις των μελών του ΝΑΤΟ

Η Παρλί είπε επίσης, ότι σύντομα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την αποστολή μιας δύναμης στη Ρουμανία και «προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα μας ζητηθεί» να αναπτυχθούν οι στρατιώτες «σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους των ευρωπαϊκών χωρών».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν γνωστοποίησε από την πλευρά του, μέσω του Twitter, ότι θα βρίσκεται στην Ουκρανία στις 7 και 8 Φεβρουαρίου μαζί με τη Γερμανίδα ομόλογό του, την Αναλένα Μπέρμποκ. «Διαβεβαίωσα τον Ντμίτρο Κουλέμπα (τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας) για την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας προς το Κίεβο. Η κινητοποίησή μας συνεχίζεται, ιδίως στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας, για την αποκλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε.


Πηγή