Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Στόλτενμπεργκ: H υποχώρηση της Ρωσίας στη Χερσώνα δείχνει ότι έχασε τη δυναμική της, αλλά μην την υποτιμούμε

Στη Βρετανία βρέθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ρίσι Σούνακ.

Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για την υποχώρηση των Ρώσων στη Χερσώνα, λέγοντας ότι «είναι μέρος ενός γενικού μοτίβου ή της εικόνας που είδαμε τον τελευταίο μήνα, ότι η Ρωσία έχει χάσει εντελώς τη δυναμική».

Επιφυλακτικοί οι Ουκρανοί για την απόσυρση των Ρώσων από τη Χερσώνα -«Μιλούν οι πράξεις, όχι τα λόγια»

Χερσώνα: Ο Ζελένσκι διορίζει νέους επικεφαλής περιφερειών μετά την απόσυρση των Ρώσων

«Αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία, έχει ακόμα δυνατότητες. Έχουμε δει τα drones, έχουμε δει τις επιθέσεις με πυραύλους. Δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα να προκαλέσει μεγάλη ζημιά», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Στόλτενμπεργκ: Ενθαρρυντικό να βλέπουμε την Ουκρανία να παίρνει πίσω περισσότερα εδάφη

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, επίσης, ότι είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους Ουκρανούς να απελευθερώνουν περισσότερα εδάφη, αφού η Ρωσία διέταξε την απόσυρση των δυνάμεών της από τη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο στη Χερσώνα.

«Είδαμε την ανακοίνωση, αλλά φυσικά θα περιμένουμε και θα δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στο έδαφος. Aυτό που ξέρουμε είναι ότι η Ρωσία έχει απωθηθεί, πρώτα από τα βόρεια γύρω από το Κίεβο, μετά στα ανατολικά γύρω από το Χάρκοβο και σιγά σιγά βλέπουμε πως οι Ουκρανοί είναι σε θέση να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στο νότο γύρω από τη Χερσώνα. Επομένως, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε πως οι γενναίες ουκρανικές δυνάμεις είναι σε θέση να απελευθερώσουν περισσότερα ουκρανικά εδάφη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Στόλτενμπεργκ: Η μερική απόσυρση της Ρωσίας από τη Χερσώνα δείχνει ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία λειτουργεί

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ακόμη ότι η μερική αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα δείχνει ότι η υποστήριξη που παρέχεται από τη στρατιωτική συμμαχία στην Ουκρανία είναι επιτυχής.

«Αποδεικνύει το θάρρος, την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και επίσης τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην Κρίστιαν Αμανπούρ, του CNN.

«Ο συνδυασμός της εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων με προηγμένο εξοπλισμό και το θάρρος των Ουκρανών καθιστά δυνατή την επίτευξη κερδών και την απελευθέρωση εδάφους, όπως βλέπουμε τώρα και γύρω από τη Χερσώνα», πρόσθεσε.


Πηγή