Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Συμπληρωματική δίωξη για υποθέσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας Παπαντωνίου

Ραγδαίες εξελίξεις εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει η συμπληρωματική δίωξη που ασκήθηκε για τα αδικήματα της δωροληψίας, δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος η οποία αφορά σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Η δίωξη ασκήθηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μετά από αίτημα της ανακρίτριας Ηλιάννας Ζαμανίκα στο στόχαστρο της οποίας βρίσκονται οι σχετικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που βάρυνε στην κίνηση της ανακρίτριας ήταν μαρτυρικές καταθέσεις που έχει στα χέρια της, στοιχεία που έχουν κατασχεθεί μετά από εφόδους σε σπίτια προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στις υποθέσεις αλλά και οι απαντήσεις που έφτασαν πρόσφατα στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας και αφορούν στην ύπαρξη δύο λογαριασμών, που εμφανίζονται να συνδέονται με τον πρώην υπουργό, αλλά και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Κομβική για την ανάκριση στάθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάθεση πρώην στελέχους εταιρείας που είχε εμπλακεί σε προμήθειες με το ελληνικό δημόσιο, ενώπιον Γάλλου εισαγγελέα, στην οποία εμφανίζεται να μιλά για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις σε συμβάσεις, μεταξύ των οποίων ,και εξοπλιστικών κυρίως εκείνη που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.

Επιπλέον, η δικαστική λειτουργός φέρεται να επικαλείται και λογαριασμούς της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου , Σταυρούλας Κουράκου στην HSBC που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως δικαστικές πήγες εκτιμούν ότι η άσκηση της συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε συνδυασμό με το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει ήδη αποσταλεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς στις ελβετικές αρχές για άνοιγμα νέων λογαριασμών που φέρονται να συνδέονται με τον πρώην υπουργό θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στην δικαστική έρευνα.


Πηγή