Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Συνάντηση Δένδια με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη: Στο επίκεντρο Ουκρανία, Κυπριακό και Αν. Μεσόγειος

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε την Παρασκευή (18/3) ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Δένδια μέσω Twitter, σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον κ. Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, οι δύο άνδρες είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, το Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο & Βόρεια Αφρική, ιδίως στη Λιβύη.

Επίσης, όπως ενημέρωσε ακόμη ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενημέρωσε τον γ.γ. του ΟΗΕ για τις υποψηφιότητες της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26 και την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035. «Ανακοίνωσα επίσης την υποψηφιότητα της χώρας μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-2030», σημείωσε.

Δένδιας: Ανακοίνωσε τη διέλευση του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη, στη Μολδαβία

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε ενημερώσει πως ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη της Ουκρανίας πέρασε τελικά τα σύνορα και βρίσκεται στη Μολδαβία.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης ξεκίνησε το ταξίδι το μεσημέρι, από την πόλη Ουμάν, μαζί με άλλους 11 ομογενείς.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανήλθε στο θέμα και μέσω Twitter έγραψε: «Η επιχείρηση Νόστος 6, με την εκκένωση 4 Ελλήνων πολιτών και 6 ομογενών της Ουκρανίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τον γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, oλοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και πάλι στον γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη και σε όσους συνεισέφεραν στην επιτυχή έκβαση αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης επιχείρησης», πρόσθεσε με δεύτερη σχετική ανάρτηση ο κ. Δένδιας.

Συνάντηση Δένδια με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Επίσης, συνάντηση με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και μέλος του υπουργικού Συμβουλίου, πρέσβη Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική και η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ εντός του ΟΗΕ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.


Πηγή