Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Συνάντηση Σολτς-Ζελένσκι στο Κίεβο -«Αδιαπραγμάτευτη η εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας»

Ο καγκελάριος Σόλτς απευθύνει από το Κίεβο έκκληση στη Ρωσία να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, μετέβη στο Κίεβο τη Δευτέρα και σκοπεύει επίσης να ταξιδέψει στη Μόσχα, σε μια σειρά διπλωματικών ενεργειών που φαίνονται ως μια προσπάθεια να αντιστραφεί η κλιμάκωση στην κρίση της Ουκρανίας.

Από το Κίεβο, ο Γερμανός καγκελάριος τονίζει πως είναι «αποφασισμένος» να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα ήταν μία εγγύηση ασφάλειας για τη χώρα. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι η ασφάλεια όλη της Ευρώπης» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Όλαφ Σολτς.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε πως αναμένει ξεκάθαρα βήματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης από τη μεριά της Ρωσίας, προσθέτοντας πως σκοπεύει να μεταφέρει στον Πούτιν ότι μια εισβολή «θα είχε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις». Ο καγκελάριος τόνισε πως σχεδιάζεται ένα πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία και επισήμανε πώς «Αν η Ρωσία παραβιάσει την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, ξέρουμε τι θα πρέπει να κάνουμε». «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμες» είπε ο Όλαφ Σολτς.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση κάποιων χωρών του Δυτικού κόσμου να απομακρύνουν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο.

Ο καγκελάριος είπε πως η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. «Καμία άλλη χώρα δεν έχει στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία όσο η Γερμανία» είπε ο Σολτς.

Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως με τον Γερμανό καγκελάριο συζήτησαν για θέματα οικονομίας και για την ενεργειακή στήριξη της Ουκρανίας.

Ακόμα, ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο να ξεκινήσει ένας στρατηγικός διάλογος στον τομέα της ενέργειας και να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για τον αγωγό Nord Stream 2, τον οποίον χαρακτήρισε ως «γεωπολιτικό όπλο».


Πηγή