Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Συνένωση δυνάμεων ενάντια στο λαθρεμπόριο

Το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες για την ελληνική οικονομία. Αποστερούν έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία, ανταγωνίζονται αθέμιτα το υγιές εμπόριο και προκαλούν τεράστια ζημιά στην αγορά, με τη μορφή διαφυγόντος τζίρου.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Είναι γνωστό ότι η ρίζα της μέχρι τώρα αναποτελεσματικότητας στην πάταξη αυτών των δραστηριοτήτων, βρίσκεται στην έλλειψη κεντρικού συντονισμού. Η διασπορά των αρμοδιοτήτων και οι επικαλύψεις μεταξύ υπουργείων και δεκάδων υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου τομέα δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στο ελεγκτικό και κατασταλτικό έργο της Πολιτείας.

Γι’ αυτό και πάγια πρόταση των Επιμελητηρίων, είναι η δημιουργία ενός κεντρικού ενιαίου φορέα, στον οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες, στελέχη και πόροι από όλες τις εμπλεκόμενες στο αντικείμενο υπηρεσίες. Θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λειτουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, που δημιουργήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης. Η συγκεκριμένη δομή, που θα αποτελεί σημείο επαφής και συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, θα στεγάζεται στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του ΕΒΕΑ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πέραν της φιλοξενίας του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, η συνεργασία αυτή προβλέπεται να περιλαμβάνει και μια σειρά από άλλες δράσεις, όπως η διοργάνωση ημερίδων για την ενημέρωση των επιχειρήσεων, η παροχή πληροφοριών για συμπεριφορές που πλήττουν το νόμιμο εμπόριο, καθώς και ενέργειες ευαισθητοποίησης των καταναλωτών με έμφαση στην ανάδειξη των κινδύνων που δημιουργεί η λαθρεμπορία των υπαγόμενων σε ΕΦΚ προϊόντων, για την υγεία, για τη δημόσια ασφάλεια και για την εθνική οικονομία.

Η προσπάθεια για την πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου εξακολουθεί να είναι δύσκολη, εξακολουθεί να απαιτεί συνέπεια και συνέχεια. Η επιτυχία της όμως μας αφορά όλους. Έχουμε, λοιπόν, χρέος να ενώσουμε δυνάμεις και να δώσουμε τη μάχη, προς όφελος της αγοράς, της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

localStorage.clear();


Πηγή