Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Συνεδριάζει σήμερα το ΕWG - Συστάσεις στην Αθήνα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Συνεδριάζει σήμερα το ΕWG – Συστάσεις στην Αθήνα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Στις καθυστερήσεις που κατέγραψε η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να εστιάσουν  οι τεχνοκράτες στην σημερινή τηλεσυνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), απευθύνοντας συστάσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των μεταμνημονιακών εκκρεμοτήτων.

Στη πρώτη γραμμή της 8ης αξιολόγησης από του θεσμούς που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες βρίσκονται οι εκκρεμείς συντάξεις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες, οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με στόχο την ευθυγράμμιση τους με τις εμπορικές, οι μεταρρυθμίσεις στο τομέα της ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις. Η επιτυχής ολοκλήρωση του νέου γύρου αξιολόγησης αποκτά βαρύνουσα σημασία για τη κυβέρνηση καθώς συνδέεται  με την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFΑ’s και SMP’s).

Λίγα 24ωρα πριν την  κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα «πιάσουν δουλειά» στο τέλος της εβδομάδας προκειμένου το Σαββατοκύριακο να «κλειδώσουν» οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο εγκαταλείπουν το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ο νέος στόχος είναι να υπάρξει  πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάκαμψης το επόμενο έτος θα κινηθεί το 5,5% με 6%. Φέτος η οικονομία αναμένεται να κλείσει με ύφεση κοντά στα επίπεδα του 9% ενώ η πρωτογενής ζημία στον προϋπολογισμό θα ανέλθει στο 6% καθιστώντας δυσχερή και δύσκολη την προσαρμογή για το 2021. Πρόκειται για ένα δημοσιονομικό «κενό» τουλάχιστον 11 – 12 δισ. ευρώ για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο προτάσεων και μεταρρυθμίσεων προς την Κομισιόν για την εξάλειψη του. Το κείμενο θα σταλεί στις Βρυξέλλες μαζί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου αφού προηγουμένως φιλτραριστεί από τα κλιμάκια των δανειστών.

Οι 4 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα μπουν στο χορό της 8ης αξιολόγησης στις 19 Οκτωβρίου και μέσα σε διάστημα το πολύ πέντε ημερών θα ελέγξουν διεξοδικά τα στοιχεία, τις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για όλα τα ανοικτά μέτωπα στην οικονομία

Την ίδια ώρα δυσχέρειες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής προκαλεί η καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, πράγμα που διευρύνει το χρηματοδοτικό κενό και υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να τρώει από το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που σήμερα ανέρχεται στα 37,7 δις. ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει μπει στα κρατικά ταμεία ούτε ευρώ βοήθειας από το κοινοτικό πακέτο ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα φέτος θα έρθουν τα μισά από τα 2,7 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα μας από το Πρόγραμμα SURE ( Πρόγραμμα Συνεργασία). Το υπόλοιπο κομμάτι της δόσης θα εκταμιευθεί το 2021 μαζί και με κάποιες προκαταβολές χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο.


Πηγή