Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα πρόσωπα της κυβέρνησης Τραμπ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Ουάσιγκτον η διαδικασία επιλογής των ανθρώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω της επιλογής προσώπων που θα κάνει, καλείται να ισορροπήσει πολιτικά μεταξύ του ακραίου συντηρητισμού και των παραδοσιακών προγραμματικών θέσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν τον Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ως μία ιδιαιτέρως σοβαρή υποψηφιότητα για το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, σύμφωνα με πηγή που είναι κοντά στη διαδικασία επιλογής. Παράλληλα, συζητιέται και το όνομα του Τζον Μπόλτον, ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Τζουλιάνι, ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υπερασπίζοντας τις εξαγγελίες του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, στα προγράμματα της καλωδιακής τηλεόρασης, αλλά κάνοντας και τις εισαγωγικές προσφωνήσεις σε πολλές από τις προεκλογικές εμφανίσεις του Τραμπ. Το όνομα του Τζουλιάνι, ακούγεται και για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ή Εσωτερικής Ασφάλειας.

Εκπρόσωπος της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ διέψευσε αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ έχει ζητήσει τη διεξαγωγή του απαραίτητου ελέγχου ασφαλείας προσωπικών στοιχείων (security clearance) για τρία από τα παιδιά του, όπως επίσης και για το γαμπρό του.

Η θετική έκβαση μιας τέτοιας διαδικασίας θα επιτρέψει στον Τραμπ να συζητάει θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την κόρη του Ιβάνκα, τους γιους του, Έρικ και Ντόναλντ Τζούνιορ, όπως και το γαμπρό του Τζάρεντ Κάσνερ.

Από την άλλη πλευρά, η ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει την πρόσληψη μελών της οικογένειας του Τραμπ σε θέσεις που σχετίζονται με την προεδρική διοίκηση, ενώ τα παιδιά κι ο γαμπρός του είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεξαγωγή του προεκλογικού του αγώνα.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, τα παιδιά του θα αναλάβουν τη διοίκηση των επιχειρήσεών του, για όσο χρονικό διάστημα ο ίδιος θα ασκεί τα προεδρικά καθήκοντα των ΗΠΑ.


Πηγή