Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Γερμανία: Σφίγγει ο κλοιός για όσους αντιδρούν στους περιορισμούς λόγω κορονοϊού

Σφίγγει ο κλοιός για όσους αντιδρούν στους περιορισμούς λόγω κορονοϊού – Newsbeast

Το Βερολίνο απαγόρευσε τις διαδηλώσεις που σχεδιάζονταν για αυτό το Σαββατοκύριακο στη γερμανική πρωτεύουσα εναντίον των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, αφού οι διοργανωτές μιας συγκέντρωσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες θα φορούσαν μάσκες και θα κρατούσαν αποστάσεις.

Ο Αντρέας Γκάιζελ, υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου, δήλωσε πως οι Αρχές πρέπει να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της συνάθροισης και την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων από την μόλυνση.

«Είμαστε ακόμη στο μέσο μιας πανδημίας με αυξανόμενους αριθμούς μόλυνσης», είπε.

Η Γερμανία κατάφερε να διατηρήσει σχετικά χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19 σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά από τις αρχές Ιουλίου και έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Περίπου 20.000 άνθρωποι περιλαμβανομένων ακροδεξιών και ακτιβιστών κατά των εμβολίων πραγματοποίησαν πορεία στη γερμανική πρωτεύουσα την 1η Αυγούστου.

Ο Γκάιζελ είπε πως οι διοργανωτές εκείνης της διαδήλωσης παραβίασαν εκ προθέσεως τους κανόνες που είχαν αποδεχθεί προηγουμένως σε διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της τήρησης της κοινωνικής απόστασης.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. Το κράτος δεν μπορεί να παρακάμπτεται», σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν θέλει το Βερολίνο «να γίνει σκηνή για υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας και ακροδεξιούς εξτρεμιστές». Εάν, παρά την απαγόρευση, συγκεντρωθούν πλήθη, «η Αστυνομία θα επέμβει».

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέτεινε έως τις 14 Σεπτεμβρίου την ταξιδιωτική προειδοποίηση για την πλειονότητα των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της συνεχιζόμενης ανησυχίας για τον κορονοϊό

Η κυβέρνηση «αποφάσισε να παρατείνει έως τις 14 Σεπτεμβρίου την προειδοποίηση για τα μη απαραίτητα τουριστικά ταξίδια σε χώρες εκτός Ε.Ε.», η οποία επρόκειτο να λήξει στα τέλη Αυγούστου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ούλρικε Ντέμερ.

«Ο καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί αν ένα ταξίδι σε μια περιοχή που κρίνεται ως επικίνδυνη είναι απαραίτητο ή όχι», υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να προσθέσει πως η μάχη εναντίον της πανδημίας καλεί σε μια «ορισμένη ατομική ευθύνη».

Η προειδοποίηση στους ταξιδιώτες δεν συνιστά απαγόρευση, όμως σκοπός της είναι ένα σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, έχει επίσης μια θετική πλευρά για τους ταξιδιώτες, επιτρέποντάς τους να ακυρώσουν χωρίς επιβάρυνση τις κρατήσεις που έχουν κάνει.

Αυτή (η προειδοποίηση) εκδίδεται ανεξάρτητα από την κατάταξη των χωρών σε ζώνες κινδύνου από το υγειονομικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Αν και υπάρχουν αυτή τη στιγμή προειδοποιήσεις προς ταξιδιώτες για περισσότερες από 160 χώρες, μόνο λίγες περισσότερες από 130 από αυτές κατατάσσονται ως επικίνδυνες ζώνες.

Πρακτικά, η κυβέρνηση προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι κατά την άφιξή τους σε μια τέτοια χώρα κινδυνεύουν να τεθούν σε καραντίνα μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας ανάλογα με τους τοπικούς νόμους. Κατά την επιστροφή τους στη Γερμανία, θα πρέπει επίσης να τεθούν σε καραντίνα η οποία μπορεί να διακοπεί αν παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID-19 τουλάχιστον 48 ωρών.

Η Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, αποτελεί αντικείμενο μιας προειδοποίησης σε ταξιδιώτες γιατί εξακολουθεί να απαγορεύει την είσοδο τουριστών στη χώρα, αλλά δεν κατατάσσεται στις ζώνες κινδύνου λόγω του χαμηλού ποσοστού μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Επιδημιολόγος επικρίνει την κατάργηση των δωρεάν δοκιμαστικών τεστ σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν

Παράλληλα, ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Λειψίας, Μάρκους Σολτς, επικρίνει το σχέδιο κατάργησης των δωρεάν δοκιμαστικών τεστ για τον κορονοϊό για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν.

«Η αντίστοιχη πρόταση του χριστιανοδημοκράτη (CDU) υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος αντίθετα θέλει να μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον πέντε ημέρες όσοι επιστρέφουν από διακοπές, δεν είναι η ενδεδειγμένη ενόψει του αυξανόμενου αριθμού των λοιμώξεων», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στον ελβετικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Watson.

Το γεγονός ότι αυτή η πρόταση συζητείται, δεν μπορώ να το κατανοήσω από επιδημιολογικής άποψης: «Υποθέτω ότι αυτό γίνεται λόγω του (μεγάλου) αριθμού δοκιμαστικών τεστ ο οποίος θα απαιτηθεί. Σε ό,τι αφορά την ουσία της πρότασης, αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», πρόσθεσε ο επιδημιολόγος.

«Έχει αποδειχθεί ότι όσοι επιστρέφουν από ταξίδι αποτελούν συλλογικό κίνδυνο. Τα συλλογικά προστατευτικά μέτρα οδήγησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν στον επιτυχή περιορισμό του κορονοϊού, αφού σε ορισμένες περιοχές δεν υπήρχαν κρούσματα για εβδομάδες. Ωστόσο, μεταξύ των ταξιδιωτών οι οποίοι επιστρέφουν καταγράφονται νέα κρούσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε τοπικές εξάρσεις», τόνισε ο Σολτς.

«Προκειμένου να διατηρηθεί η χαλάρωση των μέτρων, είναι σημαντικό να σταματήσει αυτή η καταγραφή (νέων κρουσμάτων) όσο το δυνατόν περισσότερο -ακριβώς κάνοντας χρήση των δοκιμαστικών τεστ σε αυτήν την ομάδα συλλογικού κινδύνου. Κατά τη γνώμη μου, ο αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν», όπως είπε στη συνέχεια.

«Τα προληπτικά δοκιμαστικά τεστ σε τέτοιες ομάδες κινδύνου είναι απαραίτητα για την απομόνωση των ατόμων με πρώιμο στάδιο της μόλυνσης. Περίπου το 98% όσων επιστρέφουν θα πρέπει να τεθεί άσκοπα σε καραντίνα εάν εφαρμοστεί η πρόταση Σπαν, διότι αυτό θα θεωρηθεί απαραίτητο. Εάν όμως δεν κάνουμε απολύτως τίποτε, τότε θα πρέπει να αναμένουμε νέα κρούσματα και νέα συλλογικά μέτρα», σημείωσε καταληκτικά ο Σολτς.


Πηγή