Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Σφοδρές μάχες με τζιχαντιστές στο νότο της Υεμένης

Δεκαέξι άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σήμερα σε χωριστές μάχες με τζιχαντιστές της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) και με σιίτες αντάρτες, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στον στρατό και αξιωματούχοι στην Υεμένη, μια χώρα που αιματοκυλίζει μια ένοπλη σύρραξη η τελευταία φάση της οποίας διαρκεί σχεδόν δυο χρόνια.

Στις εχθροπραξίες σκοτώθηκαν επίσης δεκαπέντε μαχητές της ΑΚΑΧ και εννιά σιίτες αντάρτες Χούτι. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στο νότιο τμήμα της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στην επαρχία Αμπιάν, μέλη της ΑΚΑΧ έστησαν ενέδρα σε μια μονάδα του στρατού η οποία βρισκόταν καθ’ οδόν για να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στην παραθαλάσσια πόλη Σάκρα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών στις οποίες 11 στρατιώτες και 15 μέλη της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν, κατά τους ίδιους. Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για πέντε νεκρούς στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι τζιχαντιστές της ΑΚΑΧ αφαίρεσαν δύο στρατιωτικά οχήματα και όπλα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Από τον Μάρτιο του 2015 δυνάμεις οι οποίες δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, με την υποστήριξη μιας συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προσπαθούν –χωρίς να το έχουν επιτύχει παρά μόνο εν μέρει μέχρι σήμερα– να ανακτήσουν τα εδάφη που είχαν χάσει όταν οι σιίτες αντάρτες Χούτι προέλασαν από τον βορρά και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Εκμεταλλευόμενοι το χάος, οι τζιχαντιστές της ΑΚΑΧ και του Ισλαμικού Κράτους ενίσχυσαν την παρουσία τους στη νότια και τη νοτιοανατολική Υεμένη, όπου διαπράττουν αιματηρές επιθέσεις εναντίον κυρίως των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που πασχίζουν να επιβάλουν την ασφάλεια στις περιοχές που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους και να στρατολογήσουν νέους.

Εξάλλου μάχες ξέσπασαν ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους σιίτες αντάρτες γύρω από την πόλη Μπαϊχάν, στην επαρχία Σάμπουα. Εννιά αντάρτες και πέντε φιλοκυβερνητικοί, ανάμεσά τους ένας αξιωματικός, σκοτώθηκαν στις ανταλλαγές πυρών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η πόλη Μπαϊχάν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι και των συμμάχων τους, μονάδων του στρατού που έχουν αποσκιρτήσει και ορκίζονται πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, που διαρκεί από τον Μάρτιο του 2015, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 7.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Όλες οι προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος μέσω διαπραγματεύσεων έχουν αποτύχει ως τώρα.


Πηγή