Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σφοδρή κόντρα Βορίδη-Ραγκούση στη Βουλή για «λαθροέντυπα» και σκευωρία Novartis

Σε σύγκρουση επί… παντός του επιστητού επιδόθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός των Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Αντικείμενο της αντιπαράθεσης ήταν η διαφθορά, η σκευωρία της Novartis, με τις παραφυάδες της, η τροπολογία που υποχρεώνει τον έντυπο Τύπο να αποκτήσει ουσιαστικά ταυτότητα προσδιορίζοντας τον έχοντα την ευθύνη ενδεχόμενων συκοφαντικών δημοσιευμάτων, τα σενάρια της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

«Πρέπει τα λαθροέντυπα να αποκτήσουν πρόσωπο», είπε ο κ. Βορίδης, αναπτύσσοντας την επίμαχη ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης και πρόσθεσε: «Κυκλοφορούν λαθραία έντυπα χωρίς όνομα. Η διάταξη λέει ότι πρέπει κάποιος που γράφει κάτι να έχουμε απέναντί μας ένα πρόσωπο που να έχει την ευθύνη αυτού που λέει. Να μπορεί ο θιγόμενος να προστατευτεί και αυτός που τα γράφει να ξέρουμε ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο και έχει ευθύνη των όσων διαλαμβάνονται στην εφημερίδα! Είναι απολύτως εύλογη η ρύθμιση. Δεν είναι κανονικό να λέγονται στη χώρα απίστευτες χυδαιότητες και όταν ο θιγόμενος θέλει να πάει στο δικαστήριο να προστατευτεί να μη συναντά κανέναν απέναντί του».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος έψεξε την κυβέρνηση για σειρά ζητημάτων, λέγοντας πως το συζητούμενο νομοσχέδιο μετατρέπει σε απορριμματοφόρο της κυβέρνησης το υπουργείο Εσωτερικών.

«Υπάρχει κάτι χειρότερο από διαφθορά; Είναι πολύ χειρότερο η νομιμοποίηση και η συγκάλυψή της», είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση κατήργησε διατάξεις και επανέφερε το καθεστώς πολιτικής διαφθοράς δίνοντας τη δυνατότητα να προσληφθούν περίπου 5.000 ειδικοί φρουροί συνοριοφύλακες μέσα από βουλευτικά και πολιτικά γραφεία».

Αναφερόμενος στη Novartis, έκανε λόγο για δικαστικούς που βρίσκονται στο στόχαστρο, αλλά και θεσμοί όπως οι προστατευόμενοι μάρτυρες. «Πρόσφατα μάθαμε ότι ήσασταν και εσείς προσωπικά σε εκείνους που σταθήκατε εμπόδιο να έρθει στο Κοινοβούλιο η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που θα προστατεύει τους μάρτυρες όταν θελήσουν να δώσουν στοιχεία στις Αρχές».

Αναφερόμενος στην τροπολογία είπε πως βοηθά στη δίωξη των δημοσιογράφων (αναφέροντας ονομαστικά τους Κ. Βαξεβάνη και Γ. Παπαδάκου) και φιμώνει τον Τύπο που προσπαθεί να αποκαλύψει τη διαφθορά.

«Για μια ριποφυλλάδα, το “Μακελειό”, κάνετε οριζόντια ρύθμιση για όλο τον Τύπο;», αναρωτήθηκε.

Επίθεση Βορίδη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανταπαντώντας, ο κ. Βορίδης άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επί των ημερών του δεν έφερε ούτε ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αφήνοντας τη χώρα ανοχύρωτη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

«Εμείς κάνουμε δράσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Όχι λόγια, κ. Ραγκούση, έργα συγκεκριμένα», είπε και πρόσθεσε μιλώντας για τη Novartis: «Συζητάτε ακόμα για αυτό; Έχετε αντιληφθεί τι έχει γίνει με αυτό το θέμα; Ότι υπάρχουν εκκρεμείς ποινικές διώξεις κακουργηματικές κατά πρώην υπουργού σας; Ολοι για όσους αποδώσατε κατηγορίες στη Novartis απηλλάγησαν και οι κατηγορούμενοι είναι αυτοί που οργάνωσαν στη σκευωρία. Εμείς αποφασίσαμε τις αρχειοθετήσεις; Η κ. Τουλουπάκη! Εμείς αποφασίσαμε διώξεις; Στείλαμε στη διαδικασία ελέγχου και έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Και έχει διευρύνει το κατηγορητήριο και μου λέτε για την Παπαδάκου. Και μου το αναφέρατε ως παράδειγμα δράσεως κατά της διαφθοράς; Η Ευρώπη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε δικαστική λειτουργό για να κάνει καταγγελίες για την υπόθεσή της. Μας το φέρνετε ως καλό παράδειγμα; Ότι πήγατε ελεγχόμενη δικαστική λειτουργό να πει τι; Ότι δεν της αρέσει πώς δικάζουν στην Ελλάδα; Οι συνάδελφοί της τη δικάζουν».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Βαξεβάνη ο υπουργός Εσωτερικών είπε: «Η Βουλή κίνησε τη διαδικασία; Εμείς το αποφασίσαμε; Τι υπονοείτε ότι υπάρχει δάχτυλο της κυβέρνησης με την αρεοπαγίτη, την ανακρίτρια τι θα κάνει με Βαξεβάνη; Άρα λοιπόν τι υπονοείτε ακριβώς; Υπονομεύετε τη διαδικασία που κανονικά έπρεπε να στηρίξετε. Συνάδελφοί μας 5 χρόνια κατηγορούμενοι στην υπόθεση, στοχοποιημένοι από εσάς, περίμεναν υπομονετικά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που είπε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ενοχής και κίνησε διαδικασία εναντίον του Παπαγγελόπουλου και του Βαξεβάνη και εσείς τους υπερασπίζεστε; Εμμονή και ταύτιση».

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες και την αιχμή για την ευρωπαϊκή οδηγία, ο κ. Βορίδης απάντησε πως αν αποδειχθεί ότι οι μαρτυρίες ήταν χαλκευμένες θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες.

«Αν βοηθήσουν στην αποκάλυψη υποθέσεως, βεβαίως να μην έχουν συνέπεια αν είναι ψευοδομάρτυρες, οργανωμένοι από έναν πολιτικό εχθρό και καθοδηγούμενοι πήγαν και είπαν ψέματα, να τους δώσουμε συγχαρητήρια;», αναρωτήθηκε και απαντώντας για τον εκλογικό νόμο ξεκαθάρισε πως οι διαρροές δεν πηγάζουν από την κυβέρνηση και πως είναι «γελοίο» να ανασύρει το ζήτημα από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί σχετικώς.

«Είναι ένα ζήτημα με το πρωτοσέλιδο της “Αυγής”. Δεν έχω άποψη επ’ αυτού. Διότι δεν υιοθετώ τίποτα. Αν έχουν γίνει παραβιάσεις, θα ελεγχθούν. Μου λέτε να τοποθετηθώ για άρθρο στην έγκυρη “Αυγή”; Θα επιφυλαχθώ», είπε με νόημα, αναφορικά με τον κ. Πατούλη.


Πηγή